Hramul Episcopiei Severinului și Strehaiei

26 December 2022 Off By Herea Darius
Hramul Episcopiei Severinului și Strehaiei

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Nicodim, Ocrotitorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, în fiecare an, la bucuria credincioşilor mehedinţeni iau parte oaspeţi veniţi atât de aproape cât şi de departe. În acest an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu-Severin, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului și Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul  Caransebeșului a hirotesit întru arhidiacon pe diaconul Sorin-Nicolae Marin pe seama Catedralei Episcopale.

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin

În prima parte a cuvântul de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul  Caransebeșului a vorbit despre Maica Domnului și rolul ei în iconomia mântuirii oamenilor, dat fiind faptul că în cea de-a doua zi de Crăciun Sfânta noastră Biserică prăznuiește Soborul Maicii Domnului. În cea de-a doua parte a cuvântului Preasfinția Sa a vorbit, aducând înaintea ochilor minții celor prezenți câteva repere din viața Preacuviosului Părinte Nicodim de la Tismana, cel care ocrotește această Eparhie, nu doar de la înființarea ei, ci de peste 650 de ani de când Sfântul Părinte Nicodim a pășit pentru prima oară pe pământ românesc, în ținutul binecuvântat de Dumnezeu al Mehedințiului. La final, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit Preasfințitului Părinte Nicodim pentru invitația de a participa la Hramul Episcopiei Severinului, dar și pentru dragostea frățească pe care o are față de Episcopia Caransebeșului, eparhie învecinată cu Eparhia Severinului și Strehaiei, concluzionând că această apropiere frățească între cele două eparhii este firească precum spune scriptura „Cât de bine este și cât e de frumos să locuiască frații în unire”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Nicodim a ținut să mulțumească Preasfințitului Părinte Lucian pentru că a acceptat invitația de a partcicipa la acest Hram și pentru cuvântul de învățătură, dar și tuturor celor prezenți pentru bucuria aceasta sfântă a împreună-slujirii în sobor numeros la această mare sărbătoare.

Rugăciunile drept-slăvitorilor creştini au fost îndreptate şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos şi al cărei Sobor a fost prăznuit în aceaşi zi.

La final au fost binecuvântate icoanele de pe ușile de la intrarea în Catedrala Episcopală, uși ce au fost montate cu puțin timp înainte de Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului 2022. Tot de curând au fost montate și cele 26 de policandre laterale ce împodobesc Sfânta Catedrală dar și Paraclisul de la demisolul acesteia.

Piatra de temelie a Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin a fost pusă în data de 25 martie 1994 de către Înaltpreasfințitul Părinte Nestor, Mitropolitul de atunci al Olteniei . În prezent se lucrează la pictura Sfântului lăcaș fiind acoperită în proporție de 95%. De curând s-a finalizat pictarea paraclisului de la demisolul catedralei. (www.episcopiaseverinului)