Spectacol de colinde, obiceiuri și tradiții la demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș

17 December 2022 Off By Pavel Canea
Spectacol de colinde, obiceiuri și tradiții la demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș

Vineri, 16 decembrie, la demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș, în sala de festivități „Episcop Emilian Birdaș”, s-a desfășurat un spectacol inedit de colinde, obiceiuri și tradiții, legate de praznicele împărătești din această perioadă a anului bisericesc, Nașterea Domnului, Anul Nou și Boboteaza.

Corul Catedralei Episcopale din Caransebeș a încântat publicul prezent cu un buchet de colinde, iar Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a înălțat duhovnicește auditoriul introducându-i în atmosfera Crăciunului și aducând vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului Hristos prin colindul sfânt și bun, dar și prin obiceiuri și tradiții.

La acest eveniment au participat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, preoți din municipiu, preoți profesori de la Seminarul Teologic, elevi seminariști, părinți ai copiilor, dar și mulți credincioși caransebeșeni, care au gustat și s-au bucurat de acest spectacol.

„Tinerii noștri seminariști ne-au bucurat foarte mult deoarece spectacolul a fost inedit. Au împletit în chip armonios colindele cu aceste obiceiuri și tradiții legate de Nașterea Mântuitorului, dar și de Anul Nou și Bobotează.  Au fost foarte mulți oameni prezenți, preoți, însoțitori, părinți, bunici ai copiilor noștri, pentru că a fost într-un fel și spectacolul Seminarului Teologic din Caransebeș, prezentat înainte de a se încheia cel de al 2-lea modul din acest an școlar 2022-2023. Le mulțumim tuturor celor care în această seară ne-au bucurat și ne-au înălțat duhovnicește”, a afirmat Părintele Episcop.

„Prin intermediul colindătorilor parcă ne-am apropiat și mai mult de praznicul Nașterii Mântuitorului, de ieslea din Betleemul Iudeii și am vrea din tot sufletul să ne asemănăm și noi cu magii și păstorii și împreună cu îngerii să intonăm doxologia, primul colind sfânt și bun: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!». Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască pe mai departe un post binecuvântat și cu folos duhovnicesc și să avem cu toții un Crăciun cu adevărat binecuvântat și fericit, iar anul care se apropie să fie pentru noi toți un an mai bun și să încercăm să viețuim în așa fel încât anul viitor să fie cu adevărat un an plăcut lui Dumnezeu”, a mai subliniat Preasfințitul Lucian.

Următorul concert de colinde la Catedrala Episcopală din Caransebeș se va desfășura duminică, 18 decembrie, prin tradiționalul Alai al colindătorilor. Această manifestare este organizată de Episcopia Caransebeșului împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și va debuta la ora 16:00.