Binecuvântare arhierească în Parohia Iablanița

23 January 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Iablanița

În Duminica a 32-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost întâmpinat în sunetul Fanfarei de la Bănia, în Parohia Iablanița din Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul a cercetat comunitatea de aici în această duminică, rugându-se împreună cu preotul și credincioșii la Sfânta Liturghie. Părintele Episcop a săvârșit sfânta slujbă în Biserica parohială cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

După Sfânta Liturghie Preasfințitul Lucian a sfințit o icoană din mozaic ce se află pe frontispiciul bisericii și două pe gardul ce înconjoară curtea sfântului locaș. De asemenea, a binecuvântat ușile împărătești, ușile diaconești, tronul arhieresc și al Maicii Domnului, precum și mobilierul din biserică.

Au participat la această sărbătoare autorități locale și foarte mulți credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Pentru misiunea desfășurată de părintele paroh Dan Nicu Găină în Parohia Iablanița, ierarhul l-a hirotesit iconom. De asemenea, celor care sunt aproape de sfânta biserică și ajută la lucrările ce sunt realizate la sfântul locaș, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință.

„Aici la Iablanița avem o comunitate foarte bine închegată, credincioșii sunt întotdeauna foarte deschiși atunci când este vorba de sfânta biserică și de înfrumusețarea miresei lui Hristos. De aceea, am răspuns cu bucurie invitației părintelui paroh și credincioșilor din această comunitate euharistică, ca iată la începutul anului civil 2023 să poposim aici și să binecuvântăm aceste icoane frumoase care împodobesc exteriorul bisericii, dar și mobilierul și icoanele din interior”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Le mulțumim tuturor pentru dragostea de care au dat dovadă și Îl rugăm pe Hristos Domnul să ne ajute și nouă să ne pocăim asemenea vameșului Zaheu. Prin faptele noastre cele bune, prin cultivarea sfintelor virtuți ale desăvârșirii să punem început bun vieții noastre și să încetăm cu tot ceea ce este rău în viața noastră. Să încercăm să-i ajutăm pe toți oamenii, să facem milostenie materială, dar și milostenie spirituală, astfel încât să se creeze un echilibru în societatea noastră”, a mai spus Părintele Episcop făcând referire la pericopa duminicală.

Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Iablanița a fost construită în anii 1821-1825, în stil baroc, din piatră și cărămidă arsă, acoperită cu țiglă; turnul e din cărămidă, acoperit cu tablă de cupru. S-a ridicat de către meșteri locali, sub conducerea lui Johannis Krivanski.