Imnografii anaforalelor liturgice cinstiți la Catedrala Episcopală din Caransebeș

31 January 2023 Off By Pavel Canea
Imnografii anaforalelor liturgice cinstiți la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș a fost gazda unui eveniment spiritual-cultural, luni, 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. La orele după-amiezii, părinții profesori și elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au prezentat pe soleea Catedralei un program denumit sugestiv „Sfinții Trei Ierarhi imnografi ai anaforalelor liturgice”.

Părintele arhid. prof. dr. Românu Vicențiu-Ilie, a susținut o prelegere intitulată „Anaforalele liturgice – capodopere imnografice ale Sfinților Trei Ierarhi”, dinamizând expunerea prin lecturarea de către elevi seminariști a mai multor texte din tezaurul liturgic inspirat de Sfinții Trei Ierarhi.

La acest eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoți din municipiu și din împrejurimi, părinți profesori și profesori, precum și elevi de la Seminarul Teologic, dar și credincioși, care au dorit să se îmbogățească de trăirea, operele și activitatea acestor trei elite ale creștinismului, expuse de teologii caransebeșeni.

„Cred că această manifestare închinată Sfinților Trei Ierarhi este necesară, mai ales în aceste vremuri complicate. Pe lângă sfintele slujbe, pe lângă programul liturgic bine definit, credincioșii au nevoie de întărire din punct de vedere spiritual și iată, din când în când cred că în bisericile noastre și mai ales în Catedrala Episcopală este necesar să avem asemenea manifestări spirituale, culturale, închinate sfinților și astăzi, bineînțeles, ne-am gândit la sfinții care ocrotesc învățământul teologic din întreaga Ortodoxie, pentru că este foarte greu ca într-o predică să cuprinzi viața și opera unui mare sfânt. Iată, astăzi vorbim de trei mari sfinți ai bisericii, care au avut nu numai o viață închinată lui Hristos, dar au avut și o operă foarte vastă din punct de vedere teologic. De aceea, cred că din când în când ar trebui să ne ocupăm mai mult de aceste opere ale Sfinților Părinți și iată, am găsit un bun prilej la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi să vorbim despre viața și activitatea acestor mari sfinți ai Bisericii noastre”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Ocrotitorii învățământului teologic au fost cinstiți și printr-un buchet de cântece religioase, susținut de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, avându-l ca dirijor pe părintele profesor Petru Paica.

„Dorim tuturor celor care se ostenesc în învățământul teologic din Eparhia noastră și nu numai, multă sănătate, putere și cu toții să încercăm ca pe mai departe să ținem candela rugăciunii aprinsă în instituțiile de învățământ teologic, dar și candela predării teologiei, pentru că este foarte important ca sămânța cuvântului lui Dumnezeu să ajungă în sufletele curate ale tinerilor, care doresc să studieze și să-și însușească cuvântul lui Dumnezeu și învățăturile Sfinților Părinți”, a mai transmis Părintele Episcop la finalul evenimentului.