Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi aniversată în Episcopia Caransebeșului

31 January 2023 Off By Herea Darius
Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi aniversată în Episcopia Caransebeșului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în acest an, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi marcată prin organizarea a trei reuniuni ale tinerilor, în trei orașe ale eparhiei, respectiv: Caransebeș, Bocșa și Oravița.

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, sărbătorită anual în data de 2 Februarie, la Praznicul Întâmpinării Domnului, este marcată în mod tradițional în Episcopia Caransebeșului prin manifestări cu caracter liturgic, catehetic, misionar și educațional cu și pentru tineri, menite să ofere acestora oportunități concrete de comuniune în jurul Bisericii și de cunoaștere și aprofundare a valorilor moralei creștine.

Cele trei evenimente vor fi organizate în colaborare cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și vor avea un program unitar, respectiv: dialog duhovnicesc cu un preot invitat, prezentarea bilanțului anului 2022 și a calendarului activităților cu tinerii din acest an, comunicări de ordin administrativ și, desigur agapa frățească și contexte de socializare pentru tinerii prezenți.

La aceste reuniuni vor participa tineri cu vârsta peste 14 ani din tot județul Caraș-Severin, tineri care sunt activi în programele misionare și educaționale desfășurate la nivelul eparhiei noastre, respectiv: membrii celor șase filiale ale ATOR Banatul de Munte, copiii și tinerii din centrele catehetice, de tineret și catehetice zonale, precum și copii și voluntari cu vârste peste 14 ani, participanți la programele de tabere în comunitate (TDIS și TDIF) în anul 2022.

Programul celor trei reuniuni ale tinerilor

La Caransebeș, Seminarul Teologic „Ioan Popasu” va găzdui întâlnirea tinerilor din filialele Caransebeș, Valea Bistrei și Valea Cernei ale ATOR Banatul de Munte, precum și tinerii din centrele catehetice și de tineret din Protopopiatul Caransebeș și zona Băile Herculane. Invitatul tinerilor atoriști este Părintele Arhimandrit Casian Rușeț – consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului și duhovnicul Mănăstirii Poiana Mărului, iar delegat din partea ATOR Banatul de Munte va fi tânărul teolog Mihail Rocko Cincheză, vicepreședintel al asociației.

Mănăstirea Vasiova, ocrotită de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, va găzdui cea de-a doua întâlnire zonală, care va reuni tinerii din filialele Reșița și Bocșa-Măureni ale ATOR Banatul de Munte, alături de tinerii din centrele de tineret din Protopopiatul Reșița. Invitatul tinerilor atoriști este Părintele Protosinghel Ioanichie Petrică – duhovnicul mănăstirii, iar delegată din partea ATOR Banatul de Munte va fi Anita Radics – președintele asociației.

Cea de-a treia reuniune a tinerilor ortodocși va fi găzduită de Centrul de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” Oravița și va aduce laolaltă tinerii de la filiala locală a ATOR Banatul de Munte, alături de cei de la centrele catehetice și de tineret și din parohiile care au găzduit tabere în comunitate, de pe raza Protopopiatului Moldova Nouă. La acest eveniment, invitatul tinerilor va fi părintele Ion Nedelcu, coordonator al Centrului Catehetic „Sf. Varvara” Moldova Nouă, iar din partea ATOR Banatul de Munte va fi delegat George Lăpădat, vicepreședinte al organizației.

„De la Sărbătorile de iarnă, care ne-au reunit pe toți în bucuria de a fi împreună, este pentru prima dată, în acest an, când voluntarii ATOR Banatul de Munte, alături de tineri reprezentanți ai centrelor catehetice și de tineret din județ, se întâlnesc la o sărbătoare dedicată lor, tineretul ortodox. Este pentru prima dată când Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este sărbătorită în Episcopia Caransebeșului în 3 zone distincte ale județului, dar totuși în același timp și în același duh. În total, la acest eveniment, organizat în cele trei orașe – Caransebeș, Bocșa și Oravița – vor participa aproximativ 150 de tineri din județ și avem toată nădejdea că va fi un timp de folos, pe care îl vom trăi cu toții. Ne bucurăm că vom avea alături de noi și invitați speciali, de seamă, care vor adresa câte un cuvânt de învățătură tinerilor noștri și despre care știm că se vor plia, din punct de vedere al tematicii, pe nevoile și așteptările tinerilor”, a precizat Anita Radics, președintele organizației de tineret a Episcopiei Caransebeșului.

 „În toată experiența mea misionară și de lucru cu tinerii, din ultimii 6 ani de zile, în ATOR Banatul de Munte, nu am întâlnit o bucurie mai mare, între tineri, ca aceea de a fi împreună, iar această sărbătoare tocmai acest lucru îl readuce între noi: entuziasmul că ne vom revedea”, a mai mărturisit Anita, tânăra care a inițiat înființarea asociației în vara anului 2016.

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, celebrată anual în data de 2 februarie, a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox. În Episcopia Caransebeșului, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este marcată, prin activități specifice, începând cu anul 2016, în acest an evenimentul aflându-se la cea de-a opta ediție.