Manifestare cultural-spirituală dedicată Sfinților Trei Ierarhi

27 January 2023 Off By Pavel Canea
Manifestare cultural-spirituală dedicată Sfinților Trei Ierarhi

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, Episcopia Caransebeșului și Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” Caransebeș, organizează manifestarea cultural-spirituală „Sfinții Trei Ierarhi imnografi ai anaforalelor liturgice”.

Evenimentul se va desfășura la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, luni, 30 ianuarie, ora 17:00.

Din program face parte prelegerea „Anaforalele liturgice – capodopere imnografice ale Sfinților Trei Ierarhi”, susținută de arhid. prof. dr. Românu Vicențiu-Ilie.  De asemenea, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” – Caransebeș vor lectura texte din tezaurul liturgic inspirat de Sfinții Trei Ierarhi.

Evenimentul va fi organizat cu binecuvântarea și participarea Preasfinției Sale, Lucian, Episcopul Caransebeșului și sunt așteptați alături de părinții profesori, profesori și elevi ai Seminarului Teologic și credincioși care doresc să mediteze mai profund la viața Sfinților Trei Ierarhi, prin programul pregătit de organizatori.

„Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o invitație la reflexie, la privirea spre acest model, pentru că acești sfinți, deși au trăit în urmă cu mai bine de un mileniu și jumătate, au rămas în panoplia creștinismului ca repere. Am putea spune că sunt campioni ai creștinismului, în ideea în care au devenit elite prin atitudinea lor exemplară. De aceea ei au rămas pentru școlile de teologie un reper statornic, pentru că vorbesc despre ceea ce noi numim astăzi autenticitatea creștinismului pe care au valorificat-o, atât în operele lor, cât și în activitatea lor, dar mai cu seamă în trăirea lor. Sfinții Trei Ierarhi rămân pentru spiritualitatea creștină un izvor nesecat de teologie, de viețuire, de ortopraxie, și în egală măsură un izvor nesecat ca modele, de sfinți, de oameni, de prieteni ai lui Dumnezeu, de cei care ating veșnicia nu doar cu gândul, nu doar cu învățătura, dar o ating cu trăirea și experiența lor”, a spus părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Manifestarea va fi întregită de un buchet de cântece religioase în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, susținute de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” – Caransebeș, avându-l ca dirijor pe pr. prof. Petru Paica.