Rugăciune în paraclisul Reședinței Eparhiale a Episcopiei Caransebeșului

29 January 2023 Off By Pavel Canea
Rugăciune în paraclisul Reședinței Eparhiale a Episcopiei Caransebeșului

În Reședința Eparhială a Episcopiei Caransebeșului se află paraclisul închinat Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ce a deservit ca loc de rugăciune și practică liturgică pentru teologii de la istorica instituție de învățământ teologic din Caransebeș.

Cu o zi înainte de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii spirituali ai instituțiilor și învățământului teologic, în duminica a 17-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit Sfânta Liturghie în acest sfânt locaș.

Ierarhul s-a rugat aici împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Paraclisul a fost amenajat între anii 1934-1935 și a fost sfințit pentru prima dată în 9 octombrie 1935 de către Episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeșului și resfințit în 30 ianuarie 1948 de Episcopul Veniamin Nistor, spre a fi loc de închinare și reculegere sufletească pentru studenții teologi de la Academia Teologică din Caransebeș.

Între anii 2016-2018, odată cu reabilitarea reședinței episcopale, paraclisul a fost restaurat integral, pardoseala s-a realizat din parchet și s-a împodobit cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-a restaurat și completat pictura de către pictorii Tudor Țăranu și Alin Trifa și s-au montat în ușă și ferestre vitralii.

Acest sfânt locaș a fost resfințit de Părintele Episcop Lucian în duminica a 7-a după Paști, 9 iunie 2019, după amplele lucrări de restaurare și înfrumusețare.

Paraclisul Episcopal are și cel de-al doilea hram, „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.