Rugăciune pentru odihna sufletului părintelui Cătălin Primejdie

17 January 2023 Off By Pavel Canea
Rugăciune pentru odihna sufletului părintelui Cătălin Primejdie

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat împreună cu un sobor de preoți și diaconi, luni, 16 ianuarie, la căpătâiul părintelui Cătălin Primejdie de la Parohia Prigor, în Biserica cu hramul „Adormirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan”, unde părintele Cătălin a slujit din anul 1998.

Ierarhul a mângâiat familia îndurerată, cât și comunitatea parohială din Prigor, atât prin rugăciune, cerându-I Mântuitorului să-i așeze sufletul în Împărăția Preasfintei Treimi, cât și printr-un cuvânt în care a afirmat că „Dumnezeu a ales să-l ia pe părintele Cătălin la El, iar noi nu trebuie să ne întristăm peste măsură ca cei care nu au nădejde. Viața omului este în mâna lui Dumnezeu, nu contează numărul anilor, ci contează ca în anii vieții să trăiești intens în Hristos și să-L iubești la modul absolut pe Mântuitorul lumii, să iubești biserica și pe oameni, să cultivi sfintele virtuți ale desăvârșirii, să ai o cultură a duhului și să iubești rugăciunea”.

„De acum înainte ne rămâne datoria de a ne ruga pentru sufletul părintelui Cătălin, deoarece rugăciunea nu încetează nici în lumea aceasta, nici în cea viitoare, ea este nepieritoare. Sfinții se roagă pentru noi, părinții care ne-au născut și ne-au crescut și toți cei dragi ai noștri care s-au mutat în viața cea veșnică, se roagă pentru noi, iar noi ne rugăm aici pentru ei și astfel în iubire și rugăciune suntem împreună, noi cei din biserica luptătoare cu cei din biserica triumfătoare. De fapt, la Sfânta Liturghie, pe sfântul disc, în jurul Mielului lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii, suntem împreună. Aceasta este Biserica, Hristos în mijloc, Maica Domnului, cetele de sfinți și miridele pentru cei vii și cei adormiți”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Părintele Episcop i-a îndemnat pe toți să-l pomenească mereu în rugăciune pe părintele Cătălin. „Dacă l-ați iubit pe părintele Cătălin să-l pomeniți tot timpul în rugăciunile dumneavoastră particulare, dar și la biserică, ca Mântuitorul să-i facă odihnă împreună cu toți sfinții și drepții care I-au bineplăcut Lui din veac”.

Slujba înmormântării a fost săvârșită, marți, 17 ianuarie, din încredințarea Preasfințitului Lucian de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi în Biserica din Parohia Pecinișca. Părintele a fost înmormântat apoi în cimitirul parohial.

Părintele Cătălin Primejdie s-a mutat în veșnicie sâmbătă, 14 ianuarie, la vârsta de 55 ani. S-a născut la data de 26 iulie 1967 în localitatea Salcia din județul Teleorman. După absolvirea școlii primare în localitatea natală urmează gimnaziul la Turnu Măgurele. În perioada 1986-1991 urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox de la București, iar facultatea o urmează la Pitești. Se căsătorește cu Elisabeta Maria, iar căsătoria le este încununată cu un fiu, Erasmus Robert.

A fost numit preot în anul 1991 la Parohia Tudor Vladimirescu din județul Teleorman iar în anul 1998 se transferă la Parohia Prigor din Banatul de Munte unde a desfășurat o frumoasă și rodnică activitate preoțească.