A fost ales Arhiereul vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei

9 February 2023 Off By Herea Darius
A fost ales Arhiereul vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 9 februarie 2023, a ales Arhiereul vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Arhiereul vicar ales, prin vot secret, este Arhimandritul Gherontie Ciupe, Vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Postul de arhiereu vicar la Deva a fost vacantat în urma pensionării Preasfinţitului Părinte Daniil Densușeanul.

Pe același post a candidat și Arhimandritul Nifon Jorza, Starețul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Crişan, județul Hunedoara.

Arhimandritul Gherontie Ciupe

Arhimandritul Gherontie Ciupe (56 de ani) a urmat atât seminarul, cât și facultatea de teologie la Craiova, a avut apoi o bursă de studiu la Padova, Italia iar doctoratul l-a obținut la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca cu tema „Despre Taina Pocăinței și Reconstrucția Sinelui”.

A fost Mare Eclesiarh al Catedralei din Craiova (1996-2010), Exarh al Mănăstirilor în Arhiepiscopia Craiovei (2002-2003; 2005-2009), dar și secretar eparhial la Craiova (2003-2005), apoi Vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei (2010-2018; martie 2021-prezent), dar și consilier eparhial, tot la Deva (2018-2021).

În activitatea Arhimandritului Gherontie se remarcă atenția către catehizarea tinerilor, având activități în acest sens atât la Craiova, cât și la Deva. De asemenea, părintele Gherontie este duhovnic pentru un număr semnificativ de clerici, monahi și credincioși. A semnat diverse studii și articole, a participat la emisiuni religioase, a promovat lectura duhovnicească și înființarea de biblioteci parohiale.

Vezi mai multe detalii în CV-ul viitorului ierarh.

(www.basilica.ro)