Întâia ședință de lucru, din acest an, a Cercului pastoral-misionar Caransebeș

15 February 2023 Off By Herea Darius
Întâia ședință de lucru, din acest an, a Cercului pastoral-misionar Caransebeș

Luni, 13 februarie, preoții ce alcătuiesc Cercul pastoral-misionar Caransebeș s-au întâlnit în biserica Parohiei „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” din Caransebeș.

Cercul a debutat prin citirea de către: pr. Călin Ianchiș, secretar eparhial și paroh al Parohiei Sf. M. Mc. Gheorghe – Caransebeș, pr. Daniel Popescu și pr. Ioan Ștefănigă, paroh și coslujitor, ai parohiei gazdă –  Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.

Întâlnirea a continuat prin comunicările făcute de: pr. Călin Ianchiș – secretar eparhial, pr. Virgil Voinea – protopopul Caransebeșului și pr. Raul But – coordonatorul cercului.

Dat fiind că, potrivit tradiției păstrate în parohiile Banatului Montan, în perioada Triodului se organizează săptămâni de catehizare, au fost date îndrumări privind buna desfășurare a acestor manifestări.

De asemenea, s-a adus la cunoștință inițiativa Centrului Eparhial de a readuce în atenția preoților necesitatea deținerii și studierii, de către credincioșii, a Sfintei Scripturi, izvor al Revelației dumnezeiești. După posibilitate, fiecare parohie se va îngriji, în acest an, ca din fondurile proprii sau prin alte mijloace, să dăruiască câte o Biblie fiecărei familii. Îndemnul spre citire va fi susținut și prin rostirea, în biserică, duminica, după slujba de seară, a unor cateheze cu tematică biblică.

În contextul declarării, în Patriarhia Română, a anului 2023  ca: „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, a fost stabilit calendarul întrunirilor din acest an a Cercului pastoral-misionar Caransebeș, fiind transmise și temele propuse spre studiu pentru alcătiurea și susținerea referatelor îndătinate.

În miercurile din săptămânile II, III și IV ale Postului Mare  vor fi săvârșite, ca început al programului eparhial dedicat persoanelor vârstnice și celor asistate social, Sfinte Masluri la Centrele de asistență socială și medicală. Programele eparhiale, se îmbogățesc „din an în an”, ele îndemnând la perseverență în desfășurarea activităților, nelăsând la o parte cele „lucrate” anii precedenți și împlinind, totodată, cele propuse pentru anul în curs spre aprofundare și lucrare; actualizează și aprofundează, împletesc și înfrumusețează misiunea Bisericii în Eparhia noastră. Următoarea întâlnire va avea loc în 13 martie, la Parohia Constantin Daicoviciu. (Pr. Cristian Mökesch)