Solidaritate pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria

14 February 2023 Off By Pavel Canea
Solidaritate pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria

Și în Episcopia Caransebeșului, prin Ordinul Circular transmis în toate parohiile din cele patru protopopiate: Caransebeș, Reșița, Băile Herculane și Moldova Nouă, s-a făcut apel la solidaritate pentru ajutorarea comunităților creștin-ortodoxe din Siria și Turcia, care au fost afectate de cutremurul de 7,8 grade, care a avut loc în sudul Turciei în ziua de luni,  6 februarie.

Acest apel este urmare a adresei Cancelariei Sfântului Sinod, cu nr. 1603/ 10 februarie 2023, în care se arată că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 9 februarie 2023,  a aprobat  organizarea unei colecte pentru ajutorarea comunităților creștin-ortodoxe din Siria și Turcia, care au fost afectate de cutremurul de 7,8 grade,  care a avut loc în sudul Turciei în ziua de luni,  6 februarie.

Astfel, în conformitate cu adresa Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada  11 februarie – 4 martie această colectă se va desfășura în  toate parohiile din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului.

Colecta va fi centralizată la nivelul protopopiatelor, iar oficiile protopopești vor înainta sumele colectate, însoțite de un raport și de un tabel cu sumele adunate de fiecare parohie, către Centrul Eparhial, urmând să fie virate în contul Patriarhiei Române.

Seismul din 6 februarie, a afectat comunitățile Patriarhiei Antiohiei din Alexandretta, Mersin și Antakia din Turcia, precum și comunitățile din Alep, Latakia și Hama din Siria, mai multe biserici ortodoxe fiind distruse parțial sau total. În lăcașurile de cult neafectate de cutremur sunt adăpostite persoanele și familiile rămase fără adăpost, cărora slujitorii Bisericii le oferă asistență spirituală.

La nivelul întregii Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod adresează un apel pentru ajutorarea comunităților creștin-ortodoxe din Siria și Turcia, prin donarea de bani la următoarele conturi bancare deschise la Banca Comercială Română (BCR):

–        R054 RNCB 0075 0048 9503 0091 (LEI),

–        R027 RNCB 0075 0048 9503 0092 (EURO),

–        R097 RNCB 0075 0048 9503 0093 (USD).