Evenimente multiple de ziua mamei creștine

26 March 2023 Off By Pavel Canea
Evenimente multiple de ziua mamei creștine

Și Episcopia Caransebeșului a atras atenția asupra fenomenului avortului. Marșul pentru viață, organizat pentru prima dată la Caransebeș de Centrul Eparhial și de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, a început în fața Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. De acolo, participanții au plecat în procesiune spre Catedrala episcopală „Învierea Domnului”.

Pe esplanada Catedralei un sobor de preoți a rostit câteva rugăciuni, după care au fost prezentate mesajele organizatorilor, ale unor asociații pro-viață, dar și mărturii. Au participat foarte mulți oameni, copii și tineri, autorități județene și locale, preoți, reprezentanți ai mai multor culte din Caransebeș, precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ. Evenimentul s-a încheiat la Casa de cultură „George Suru”, cu un spectacol dedicat mamei creștine, organizat de Sectorul Cultural al Episcopiei Caransebeșului. Au urcat pe scenă grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și îndrăgita interpretă de muzică populară Oana Bozga-Pintea. În tot acest timp, voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au desfășurat jocuri și activități pentru copii. La programul artistic a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Acesta le-a oferit filologului Diandra David, care a susținut o prelegere despre femeia creștină, dar și interpretei Oana Bozga, diplome de recunoștință.

„Privind la icoana Maicii Domnului ne aducem aminte de dragostea pe care a arătat-o către Fiul ei iubit, de când s-a născut în chip smerit în ieslea din Betleem și până la Golgota. Acolo Maica Domnului a devenit Maica durerii, căci prin sufletul ei a trecut sabia durerii, așa cum dreptul Simeon a profețit. Iubiți frați și surori, haideți să-o luăm pe Maica Domnului în inima noastră, în casa și-n familia noastră și s-o rugăm să rămână totdeauna cu noi. Ea este ajutătoarea noastră, mijlocitoarea noastră, este pururea rugătoare pentru întreg neamul omenesc. Maica Domnului nu numai în vremea aceea pe Golgota a plâns, ci plânge și acum pentru că adeseori noi rătăcim și ne îndepărtăm de evanghelia Fiului ei, evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Haideți să revenim pe calea mântuirii, pe calea cea bună, haideți s-o rugăm pe Maica Domnului să ne ajute să rămânem toată viața ucenici fideli ai Mântuitorului Hristos, asemenea ucenicul Ioan care a luat-o pe Maica Domnului în casa lui și în inima lui”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

În Episcopia Caransebeșului, marșul pentru viață s-a aflat la a opta ediție. Toate cele 7 ediții anterioare au fost organizate la Reșița.