Binecuvântare arhierească în Parohia Verendin

26 March 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Verendin

Credincioșii din Parohia Verendin, Protopopiatul Băile Herculane, s-au bucurat în duminica a 4-a din Postul Mare să primească binecuvântarea Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Părintele Episcop s-a rugat împreună cu un număr foarte mare de credincioși din această parohie, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. La sfânta slujbă au participat autorități locale, precum și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în straie populare.

La final, copiii și tinerii sub coordonarea profesoarei de religie au susținut un recital de poezii în grai bănățean, pricesne, dar și cântări închinate mamei creștine, sâmbătă, 25 martie, fiind praznicul Bunei Vestiri.

„Astăzi am avut o mare bucurie sufletească în cadrul Sfintei Liturghii și am înțeles poate mai mult ca altădată cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: «Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu… Cine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea».  Copilașii îmbrăcați în costume populare au fost foarte liniștiți și atenți la Sfânta Liturghie și prezența lor ne-a umplut sufletul de bucurie și mulțumire sufletească”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Suntem după 4 săptămâni de post, de rugăciune și astăzi din nou Mântuitorul ne îndeamnă să postim și să ne rugăm, căci «acest neam de demoni nu poate fi izgonit decât numai cu post și rugăciune». Așadar, Mântuitorul și în această duminică ne îndeamnă să continuăm rugăciunile, postul și să luptăm până la finalul vieții lupta cea bună, biruind patimile, păcatele și poftele. De fapt, Sfântul Ioan Scărarul ne îndeamnă pe toți la urcuș duhovnicesc, prin urmare trebuie să pășim cu toții pe scara sfintelor virtuți, să ne despătimim și să ne împodobim sufletul cu sfintele virtuți ale desăvârșirii și întâi de toate suntem datori să ne împodobim sufletul cu virtutea iubirii, dragostea care nu cade niciodată”, a mai adăugat ierarhul.

Biserica parohială din Verendin a fost ridicată în anul 1841, după ce a fost dărâmată vechea biserică. În anul 1892 sfântul locaș este consolidat cu fier de jur-împrejur. Biserica zidită de arhitectul J. Krivansky, este în stil baroc, din piatră și cărămidă, acoperită cu tablă de aluminiu. Are plan dreptunghiular de biserică-navă, ca majoritatea bisericilor ortodoxe din secolul XVIII, cu altarul  spre răsărit. Iconostasul este din piatră, fiind pictat direct pe perete în ulei. Pictura a fost realizată în anul 1897 de pictorul Bartolomeu Delliomini din Caransebeș. În 1948 a fost sfințită de către episcopul Veniamin Nistor.