Încununarea ostenelilor din primele zile ale Postului Mare

4 March 2023 Off By Pavel Canea
Încununarea ostenelilor din primele zile ale Postului Mare

Astăzi, 4 martie, când îl cinstim pe Sfântul Teodor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi. La final, potrivit tradiției din această sâmbătă, ierarhul a oficiat Slujba Parastasului de obște. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În prima sâmbătă din Postul Mare, îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, cel care a ocrotit în secolul al IV-lea pe creștinii care doreau să țină rânduiala Bisericii și Postul Mare, atunci când împăratul Iulian Apostatul a dorit să pângărească postul creștinilor prin stropirea bucatelor din piețe cu sângele animalelor jertfite idolilor. Sfântul Teodor Tiron s-a arătat într-o vedenie unui arhiereu, poruncind să îi oprească pe creștini de la gustarea bucatelor stropite în ascuns și să facă, pentru toți credincioșii care doresc să păstreze rânduielile Bisericii, grâu fiert, coliva.

Tot în această primă săptămână din Postul Mare, vineri, 3 martie, chiriarhul a săvârșit  Liturghia darurilor înainte sfințite. „De luni până joi am participat la rânduiala specială din prima săptămână a Postului Mare, Slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, precum și la slujba Miezonopticii și Utreniei. La aceste sfinte slujbe ne-am rugat Preasfintei Treimi să ne dea tuturor vreme de pocăință și I-am cerut iertare pentru toate păcatele săvârșite până acum. În aceste 4 zile de post și de ajunare am rânduit ca la Catedrala noastră să se oficieze aceeași rânduială, iar în a cincea zi din Postul Mare să ne bucurăm la Liturghia darurilor înainte sfințite împărtășindu-ne în număr mare, la ceas de seară, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și astăzi, în prima sâmbătă din Postul Mare să ne rugăm împreună la Sfânta Liturghie, a Sfântului Ioan Gură de Aur, să ne împărtășim din nou cu Sfintele Taine și să oficiem și Slujba Parastasului de obște”, a afirmat Părintele Episcop.

Mâine începând cu ora 8:30 va avea loc tradiționala procesiune din Duminica Ortodoxiei, care se va desfășura pe traseul Seminarul Teologic – Parcul Dragalina – Catedrala Episcopală. În continuare Părintele Episcop Lucian va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.