Slujire arhierească în Parohia Dezești

13 March 2023 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Dezești

În duminica a doua din Postul Paștelui, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preotul și credincioșii Parohiei Dezești din Protopopiatul Reșița. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Au participat la această sărbătoare autorități locale, credincioși din parohie, copii și tineri. Fiind perioada de pregătire pentru Învierea Domnului, mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat și casa parohială, ce a fost amenajată în ultima perioadă de credincioșii din Dezești împreună cu părintele Cătălin Blidariu, ce slujește în această parohie de aproximativ un an.

Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință, atât părintelui paroh, cât și celor care l-au ajutat pe părintele Cătălin în amenajarea casei parohiale, dar și la îngrijirea sfântului locaș și la toate cele de trebuință pentru buna desfășurare a misiunii ce o desfășoară în această comunitate.

„Deși este o parohie mică și îmbătrânită, având credincioși destul de puțini, ne-am bucurat să vedem aici atâta armonie. Îi mulțumim Mântuitorului Hristos că ne-a ajutat în a 2-a duminică a Postului Mare să venim într-o comunitate dornică de rugăciune, dar și de vindecare sufletească și trupească. Credincioșii noștri au stat foarte atenți, atât la cuvântul evangheliei, când s-a citit sfânta evanghelie în cadrul Sfintei Liturghii, cât și la cuvântul de învățătură. Ei au înțeles că Mântuitorul Iisus Hristos este Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre și El ne vindecă mai întâi sufletul. El ne iartă păcatele și apoi ne vindecă și trupul, pentru că suntem slăbănogi, în primul rând din punct de vedere spiritual”, a arătat Preasfințitul Lucian.

„În această perioadă a pocăinței avem nevoie de tămăduire sufletească, de dezlegare și iertare de păcate din partea Mântuitorului Hristos, Cel care l-a vindecat și pe slăbănogul din Capernaum și iată vine să ne vindece și pe noi. Este foarte important însă să venim la biserică, să participăm la sfintele slujbe și Mântuitorul ne va dărui, așa cum i-a dăruit paraliticului, iertarea păcatelor, zicându-ne fiecăruia: «Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!»”, a mai afirmat Părintele Episcop.

În Parohia Dezești sunt aproximativ 82 familii cu 147 credincioşi. Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost ridicată în anul 1914. În 2009, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, a târnosit sfântul locaș.