Părintele pensionar Adam Rugaci a trecut la Domnul

11 March 2023 Off By Herea Darius
Părintele pensionar Adam Rugaci a trecut la Domnul

Vineri, 10 martie 2023, la vârsta de 73 de ani, a trecut la cele veșnice preotul pensionar Adam Rugaci, care a slujit la parohiile Valeapai, Gătaia și Șemlacu Mare.

Născut la Ilidia în 10 martie 1950, în familia preotului Ilie Rugaci, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș între anii 1965-1970, unde și-a început formarea teologică sub îndrumarea unor cunoscuți dascăli de teologie din aceea vreme, completându-și pregătirea și formarea preoțească la Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu între anii 1970-1976, învățând tainele Teologiei de la regretații dascăli ai Institutului. 

După absolvirea studiilor teologice și susținerea examenului de licență, tânărul teolog Adam Rugaci a fost hirotonit în treapta preoției pe seama parohiei Valeapai, unde a slujit sfântul altar timp de 16 ani, contribuind activ la dezvoltarea muzicii corale la nivelul parohiei. Primul an de după Revoluția din 1989, l-a găsit pe părintele Adam Rugaci paroh la biserica Învierea Domnului din Parohia Gătaia, protopopiatul Deta.

La Parohia Gătaia, între anii 1995-1996, preotul Adam Rugaci s-a îngrijit de renovarea bisericii parohiale și de restaurarea picturii realizate de pictorul Filip Matei în 1926. Biserica a fost vizitată de ierarhii Banatului, Mitropolitul Nicolae Corneanu în 1995 și Preasfințiții Părinți Episcopi-vicari Lucian Lugojeanul și Paisie Lugojeanul.

A urmat cursurile de perfecționare de definitivare și promovare organizate de Centrele eparhiale de la Timișoara și Sibiu. Pentru destoinicia arătată a fost hirotesit iconom și apoi iconom-stavrofor. A fost ales membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timișoarei, în perioada 2003-2007, și președinte al Consistoriului eparhial, între anii 2013-2015.

Tot la parohia Gătaia a organizat și condus corul Doina din Gătaia, căruia i-a dedicat monografia Corul ,,Doina” din Gătaia (1936-2006), apărută la editura Waldpress, Timișoara, în anul 2006. A fost și profesor de Limba Latină, Religie și Muzică la Liceul Teoretic din Gătaia, ocupându-se totodată și de organizarea și dirijarea formației corale a liceului.

Corul Doina, dirijat de preotul Adam Rugaci, a participat la diverse concursuri și recitaluri locale și județene și a dat răspunsurile liturgice la liturghiile arhierești săvârșite în zona protopopiatului Deta. Părintele Adam Rugaci a avut și preocupări culturale și a colaborat cu diverse materiale religioase la apariția a două reviste locale, Curierul de Gătaia și Jurnalul de Gătaia care au apărut după anul 1990.

În incinta Spitalului de Psihiatrie din Gătaia a fost amenajată o capelă cu hramul Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, al cărui prim slujitor a fost preotul Adam Rugaci.

Trupul neînsuflețit al părintelui Adam Rugaci este depus în biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” din Petrilova, iar slujba înmormântării va avea loc duminică, 12 martie, începând cu ora 14.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepții Săi!