Cinstire și recunoștință pentru ostenitorii Centrului Eparhial și slujitorii Catedralei Episcopale

25 April 2023 Off By Herea Darius
Cinstire și recunoștință pentru ostenitorii Centrului Eparhial și slujitorii Catedralei Episcopale

Luni, 24 aprilie, după hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, la Centrul Eparhial a fost prelungită bucuria sărbătorii din duminica Tomii. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a invitat pe toți părinții consilieri, inspectori, protopopi, secretari, părinții slujitori ai Catedralei Episcopale, dar și părinți profesori de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, pentru a le răsplăti toată munca depusă pentru Biserica lui Hristos.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” și a debutat cu un miniconcert de pricesne specifice acestei perioade a Penticostarului, oferit de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

După acest moment artistic Părintele Episcop le-a adresat un cuvânt celor prezenți în care a subliniat faptul că a ales această zi, ca o zi a recunoștinței pentru tot ceea ce părinții consilieri, inspectori, protopopi, profesori, secretari și slujitorii Catedralei au făcut pentru biserica locală. Făcând comparație cu viețuirea dintr-o mănăstire, ierarhul a afirmat că „suntem o obște clericală bine închegată, care cu ajutorul lui Dumnezeu, am realizat lucruri frumoase în această Eparhie”.

În continuare le-a pus în atenție câteva versete din Epistola Sfântului Apostol Pavel către Coloseni prin care a scos în evidență responsabilitatea slujirii clericale. „Iată ce ne spune Sfântul Apostol Pavel și nouă: «Orice ați face, lucrați din toată inima, ca pentru Domnul și nu ca pentru oameni, bine știind că de la Domnul veți primi răsplata moștenirii; căci Domnului Hristos slujiți. Iar cel ce face nedreptate își va lua plata nedreptății, întrucât la Dumnezeu nu este părtinire».  Nu trebuie să căutăm răsplata de la oameni și nu contează aprecierea oamenilor, ci contează ca munca noastră să fie făcută ca pentru Domnul și El va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Atunci când ne este greu să ne gândim la Crucea Mântuitorului, la rugăciunile Maicii Domnului și la biruințele sfinților”.

După cuvântul de folos, Preasfințitul Lucian le-a acordat tuturor diplome de excelență însoțite de cruci pectorale, arătând aprecierea și recunoștința față de osteneala și dăruirea acestor părinți. Totodată, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei, i-a mulțumit ierarhului în numele tuturor, subliniind faptul că tot ceea ce fac părinții slujitori și ostenitori este pus sub semnul Crucii lui Hristos, care oferă în același timp suferință, biruință și dragoste, dăruindu-i Preasfințitului și un buchet de flori.  

Fiind organizată în cadrul celei de-a 16-a ediții a „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”, prin această manifestare au fost marcați și cei 17 ani de arhipăstorire a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian în Eparhia Banatului Montan.