Concert extraordinar „Din ospățul Stăpânului” la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

7 April 2023 Off By Herea Darius
Concert extraordinar „Din ospățul Stăpânului” la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și prin purtarea de grijă a Părintelui Protopop Gheorghe Șuveți, parohul acestei sfinte biserici, în joia săptămânii Floriilor, începând cu ora 18:00, a avut loc un concert prepascal de-a dreptul extraordinar având ca auditoriu un număr de aproximativ 100 de credincioși. În deschiderea concertului intitulat pe bună dreptate „Din ospățul Stăpânului”, prea bine cunoscutul grup psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului condus și coordonat de părintele diacon Minel Ciucă a cântat un buchet de cântece și pricesne specifice perioadei Postului Mare. Acest concert vine ca o împlinire practică a unei părți din tema anului omagial al imnografilor, cântăreților bisericești, psalți și protopsalți dar și al persoanelor vârstnice. Modul sublim al interpretării atât separat cât și împreună a cântecelor pregătite, a făcut ca seara spre final de post, să fie una cu totul specială.

În cadrul corului de la Arad se regăsesc preoți, diaconi, studenți teologi, elevi seminariști și tineri din diferite domenii de activitate. Repertoriul Corului Psaltic „Sfântul Ioan Damaschinul” al Arhiepiscopiei Aradului, condus de părintele Gabriel Streulea, este format din cântări bizantine și locale, colinde, cântece patriotice și de folclor. A susținut concerte atât în țară cât și în străinătate, participând totodată și la diferite concursuri. De exemplu, la Concursul Național de muzică Bisericească „Tineri, lăudați pe Domnul” organizat de Patriarhia Română și unde a obținut premiul al doilea. În anul 2021, Corul a participat la Concursul Internațional de muzică bisericească din Elstok, Polonia, unde a obținut premiul al treilea. De asemenea, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, corul participă la activitatea misionară a Arhiepiscopiei Aradului. În repertoriul din seara concertului, am regăsit următoarele cântări: Să nu întorci fața Ta, prochimen de duminică seara, glas VIII, de Ioan Smeu; Cu noi este Dumnezeu, în interpretarea Pr. Gabriel Streulea; Sfinte Dumnezeule, aghioritic, glasul I, de Chiriac Ioanidis; Aliluia și Iată Mirele vine, de Ioan Popescu Pasăre; Din ospățul Stăpânului, glasul V, de Anton Pan; Născătoare de Dumnezeu, glasul al cincilea de Matei Ieromonahul; Ușile pocăinței, glasul al optulea de Dimitrie Suceveanul, la sfârșitul repertoriul a avut loc o surpriză muzicală prin care cele două grupuri au cântat împreună un imn închinat Maicii Domnului și stări din Prohodul Domnului.

În acest urcuș duhovnicesc de multe ori simțim nevoia să ne oprim întru odihnă duhovnicească, așa cum a fost acest concert. Între două liturghii săvârșite la vreme de seară într-o jertfă curată a inimilor, am avut astăzi un popas duhovnicesc în care ne-am îmbogățit duhovnicește, nu din bogăția noastră ci din ceea ce ni s-a oferit, așa cum, frumos a consemnat părintele protopop. (Pr.. Florin Cosmin Cosma)