Concert prepascal la Caransebeș

5 April 2023 Off By Pavel Canea
Concert prepascal la Caransebeș

În Sala de festivități „Episcop Emilian Birdaș” de la demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș, s-a desfășurat marți, 4 aprilie, concertul intitulat „Din ospățul Stăpânului”. Formații precum Corul Preoților Protopopiatului Caransebeș, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului au interpretat pricesne și cântări bizantine specifice perioadei Postului Mare.

La acest eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian care a afirmat că „prin aceste cântări bisericești am intrat deja în atmosfera binecuvântată a săptămânii Sfintelor Pătimiri. Suntem în săptămâna Floriilor, dar am ascultat o parte din prohodul Domnului și deja retrăim și în acest an împreună cu Maica Domnului, cu sfinții apostoli, cu mironosițele femei, drumul crucii, urcușul spre Învierea lui Hristos, pentru că dincolo de crucea Golgotei întrezărim razele Învierii Mântuitorului Hristos”.

„Prin acest concert prepascal suntem chemați ca împreună să ne înălțăm duhovnicește și împreună să ne bucurăm, căci iarăși și iarăși pentru noi și pentru a noastră mântuire Hristos Domnul își asumă crucea, răstignindu-se și bineînțeles îmbrățișându-ne pe toți în iubirea Sa nemărginită. Suntem în anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, în anul psalților și protopsalților și iată în Episcopia noastră au început bucuriile duhovnicești, aceste concerte care se pliază pe anul comemorativ. Ne-am gândit ca în acest an comemorativ închinat imnografilor să invităm cântăreți bisericești, psalți și protopsalți și din alte eparhii, așa cum în această seară i-am ascultat cu multă atenție pe frații noștri care formează Corul «Sfântul Ioan Damaschin» din Arhiepiscopia Aradului”, a mai precizat Părintele Episcop.

În această săptămână a Floriilor, Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Protopopiatele Caransebeș și Reșița, organizează două concerte prepascale. După cel de la Caransebeș, credincioșii din Reșița, sunt așteptați joi, 6 aprilie, începând cu ora 18, la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul-reședință de județ, unde concertul va fi susținut de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului.