Praznicul praznicelor, la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș

17 April 2023 Off By Pavel Canea
Praznicul praznicelor, la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș

Și în acest an, în noaptea Învierii, la Catedrala Episcopală din Caransebeș au venit foarte mulți credincioși care au primit Sfânta Lumină de la Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, care a oficiat prima parte a Utreniei Învierii, pe esplanada Catedralei episcopale. Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim, a fost adusă în Episcopia Caransebeșului, de o delegație de la Centrul Eparhial, care a întâmpinat-o pe Aeroportul Internațional din Timișoara.

„Mulți credincioși s-au adunat și în fața Catedralei din Caransebeș în noaptea sfântă a Învierii, au primit lumină din lumina lui Hristos, iar după prima parte a slujbei Învierii care s-a oficiat pe esplanada Catedralei am intrat în biserică și am ascultat cu multă luare-aminte cântările Învierii, canonul Paștilor, alcătuit de Sfântul Ioan Damaschin. Așadar, ne-am bucurat cu toții și în acest an la praznicul praznicelor și sărbătoarea sărbătorilor, pentru că mesajul Mântuitorului «bucurați-vă», a ajuns și în inimile și sufletele noastre, mesaj pe care l-a transmis pentru prima dată femeilor mironosițe, atunci când L-au întâlnit pe Domnul înviat din morți. Și noi ne-am bucurat și ne bucurăm permanent pentru că Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă cu tărie spunându-ne «bucurați-vă pururea», a afirmat Părintele Episcop.

După slujba Învierii, ierarhul potrivit obiceiului, a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

„Să primim cu inimile și sufletele deschise mesajul Domnului adresat Sfinților Săi Ucenici și Apostoli «pace vouă». Pacea lui Hristos să domnească în inimile și sufletele noastre, în familiile și casele noastre, între popoare și neamuri, pentru că Hristos a înviat din morți dăruindu-ne tuturor bucurie și pace. Aceste două mesaje ale Învierii lui Hristos către mironosițe și către Apostoli ne-au fost transmise prin ei către noi toți care suntem mărturisitori ai Învierii lui Hristos”, a mai subliniat ierarhul.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Părintele Episcop. La sfânta slujbă au participat numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Petru Paica.

La orele 18:00, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, tot în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.