Vinerea și Sâmbăta Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

15 April 2023 Off By Pavel Canea
Vinerea și Sâmbăta Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În Vinerea Mare la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a săvârșit de dimineață Ceasurile Împărătești, după care la ora 16:00 a oficiat Vecernia Mare în cadrul căreia a fost scos în mijlocul bisericii, spre închinare, Sfântul Epitaf, moment liturgic care simbolizează punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

După oficierea Vecerniei Punerii în Mormânt, Părintele Episcop, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat și Denia Prohodului Domnului. La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Episcopale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului.

După procesiune, credincioşii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la momentul reintrării în catedrală, după care Sfântul Epitaf a fost reaşezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip”.

„Adevărata rugăciune își are prețul ei, mijlocirea iubitoare implică un martiriu interior, o acceptare de bunăvoie a suferinței. Mântuitorul ne-a iubit foarte mult și a suferit foarte mult și de aceea ni se cere și nouă creștinilor să mijlocim cu lacrimi de durere pentru toți oamenii. Ca și creștini suntem datori să-i iubim pe toți oamenii și să ne rugăm pentru ei. Cine iubește mult acela suferă mult, ne spune Sfântul Siluan Athonitul. A ne ruga pentru toți oamenii înseamnă a plânge pentru toți oamenii, prin urmare nu trebuie să fim egoiști, orgolioși, vanitoși și exclusiviști, ci trebuie neîncetat să iubim și să ne rugăm așa cum a făcut Mântuitorul nostru, Care i-a primit pe toți păcătoșii și i-a binecuvântat. Totodată, trebuie să ținem minte că iubirea și rugăciunea au mers dintotdeauna mână în mână, iar cel ce nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la finalul slujbei.

Astăzi, în Sâmbăta Mare, Părintele Episcop Lucian a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Învierii, la Catedrala episcopală. În cadrul acestei sfinte slujbe s-au citit 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume: Facerea, izbăvirea din robia Egiptului, trecerea prin marea Roşie, trecerea Iordanului în Canaan a lui Iosua, prorociile mesianice, adică texte din Vechiul Testament în care sunt profeţite venirea Mântuitorului, naşterea, viaţa, pătimirile, răstignirea şi moartea Sa pe Cruce şi se încheie cu Daniil şi cu cei trei tineri din cuptor, icoană a izbăvirii neamului omenesc din cuptorul iadului.

Slujba Învierii Domnului va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian la miezul nopții în Catedrala Episcopală Caransebeş și toți credincioșii vor primii din partea ierarhului  Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim.