Conferințe preoțești în Episcopia Caransebeșului

5 May 2023 Off By Pavel Canea
Conferințe preoțești în Episcopia Caransebeșului

„Preotul ortodox între amvonul parohiei și agora continentului digital” a fost tema celor două conferințe susținute de părintele lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în perioada 4-5 mai, pentru clericii din Episcopia Caransebeșului.

Părintele profesor a venit în Eparhia Banatului Montan la propunerea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru a dezbate în cadrul conferințelor preoțești de primăvară, o temă foarte actuală, ce privește în mod special propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele social-media.  

În Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat prima conferință, joi, 4 mai, cu preoții din protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane, la care a participat și Părintele Episcop Lucian.

Și preoții din protopopiatele Reșița și Moldova Nouă, s-au putut bucura de întâlnirea cu părintele profesor Liviu Vidican-Manci, la conferința susținută vineri, 5 mai, la Centrul pastoral-misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” de la demisolul Bisericii „Schimbarea la Față” – Govândari din Reșița.

„Tema pe care ne-a propus-o părintele profesor este una foarte actuală, în sensul că preoții noștri se confruntă cu foarte multe provocări pe plan pastoral-misionar, catehetic și omiletic. Părintele profesor i-a îndemnat pe preoții din Eparhia noastră să-și adapteze întotdeauna discursul la auditoriu și să-i îndemne necontenit pe credincioși să citească Sfânta Scriptură, iar comportamentul preotului trebuie să fie în consonanță cu ceea ce el predică, adică se pune accentul pe sfințenia vieții, ceea ce propovăduiește trebuie să și facă, ca să se împlinească cuvântul Mântuitorului Hristos din Predica de pe munte: «Voi sunteți sarea pământului… Voi sunteți lumina lumii…, Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri»”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Credem că aceste conferințe sunt benefice și pe mai departe vom intensifica acest tip de comunicare cu preoții noștri, deoarece simțim că aceste conferințe au un impact pe tărâm pastoral-misionar. Noi trebuie să propovăduim cuvântul adevărului, cuvântul Mântuitorului Hristos, dar din când în când trebuie să ne adaptăm la mijloacele de comunicare și să încercăm și prin aceste mijloace moderne să propovăduim cuvântul lui Dumnezeu. În primul rând trebuie să-L propovăduim pe Hristos de la amvon în duminici și sărbători, apoi să ținem cont de pastorația individuală, să ținem cont de pastorația pe categorii de vârstă și nu în ultimul rând și în mediul virtual putem să avem intervenții pertinente și să comunicăm cu credincioșii noștri, dar păstrând dreapta socoteală și bunul simț”, a mai spus Părintele Episcop.

Participanții la conferințe au adresat întrebări părintelui Manci, specialist în Catehetică și Omiletică, pe marginea temei prezentate, dezbătând punctual mai multe probleme cu care se confruntă preoții din Episcopia Caransebeșului în ceea ce privește pastorația în general și în special propovăduirea Evangheliei prin diferite mijloace.