„Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, în Parohiile Valea Bistrei și Zăvoi

6 May 2023 Off By Herea Darius
„Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, în Parohiile Valea Bistrei și Zăvoi

Vineri, 5 mai 2023, în Parohiile Valea Bistrei și Zăvoi din Protopopiatul Caransebeș, a avut loc cel de-al treilea și cel de-al patrulea Paraclis al Maicii Domnului, din cadrul proiectului eparhial-misionar, intitulat „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”. Proiectul, dedicat „Anului omagial al pastorației vârstnicilor”, se derulează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Evenimentul a început la ora 16:00, în biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Valea Bistrei, și de la ora 18:00, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Zăvoi. Au participat tineri ATOR-iști și enoriași din cele două parohii, împreună cu preoții slujitori. Momentul de rugăciune a debutat la parohia Valea Bistrei cu slujirea Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor format din trei preoți – părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial la Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele paroh Ioan Seracin, părintele Pavel Negrei și părintele Romulus Frîncu –, iar la parohia Zăvoi de către un sobor format din părintele inspector Mihai Ciucur, părintele paroh Silviu Cotuna și părintele Romulus Frîncu.

Credincioșii prezenți și tinerii ATOR-iști au petrecut împreună momente de bucurie, rugându-se și cântând într-un singur glas „Hristos a înviat”, precum și cântările Paraclisului. La finalul săvârșirii slujbei Paraclisului, au avut loc momente de lectură biblică susținute de părintele inspector Mihai Ciucur, care a înmânat persoanelor vârstnice prezente Noul Testament cu Psalmi, ca dar din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în „Anul omagial închinat persoanelor vârstnice”.

,,A fost o adevărată bucurie ca după-amiaza zilei de vineri să o petrec alături de două comunități de-a dreptul speciale, anume Valea Bistrei și Zăvoi. Pentru mine, această slujire a reprezentat o adevărată tihnă spirituală, iar acest fapt cred că se datorează – și – bucuriei cu care am fost primiți și ascultați în cele două parohii. Proiectul eparhial misionar, „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, mi-a demonstrat încă o dată că Biserica este a noastră, a tuturor celor care îl mărturisim pe Hristos și dorim să ne împărtășim cu El. Cu adevărat, Maica Vieții a șezut alături de noi în aceste momente pline de trăire și răgaz duhovnicesc!” a mărturisit tânărul Lucian Barbescu.

A fost un timp cu folos pe care l-am petrecut împreună și ne bucurăm că Maica Domnului ne-a ajutat să fim în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, rugându-ne alături de acești credincioși. A fost o frumoasă împreună-slujire misionară, închinată Maicii Domnului!

Asemenea proiectului din anul precedent, „Tinerii și Maica Vieții”, și acest proiect misionar își propune să-i implice și să-i apropie pe tineri de Biserică și de rugăciune, în același timp cu apropierea lor de vârstnicii fiecărei comunități în care vor poposi cu acest proiect, cărora le vor oferi un timp valoros petrecut împreună, tânăr-vârstnic, rugându-ne împreună cu ei. Astfel se pune în practică relaţia de iubire şi comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele său, întărirea legăturii de iubire, cunoaștere, apropiere și slujire dintre oameni, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credință. (Pr. Romulus Frîncu)