Resfințirea bisericii din Gârliște

8 May 2023 Off By Pavel Canea
Resfințirea bisericii din Gârliște

În duminica a 4-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preotul și credincioșii din Parohia Gârliște, Protopopiatul Reșița.

Deoarece în ultima perioadă au fost efectuate mai multe lucrări de renovare și conservare la sfântul locaș, Părintele Episcop a sfințit Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”. În continuare ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Au fost prezenți la această sărbătoare autorități locale și credincioși din Gârliște, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare, dar și mulți fii ai satului care s-au întors să ia parte la această bucurie a comunității.

Pentru  misiunea ce o desfășoară în această parohie părintele paroh Marius Peica a primit din partea Preasfințitului Lucian o diplomă de recunoștință. Totodată și credincioșii ce se implică în activitățile bisericii au fost răsplătiți de ierarh cu diplome de cinstire, iar din partea părintelui paroh au primit Noul Testament cu psalmi.

„Avem aici o biserică veche, din prima jumătate a secolului al 19-lea, dar cea mai nouă din punct de vedere spiritual, din Eparhia noastră, pentru că astăzi a fost resfințită și harul Duhului Sfânt s-a pogorât peste acest locaș și peste toți credincioșii, ctitorii și binefăcătorii din această parohie. Sigur, meritul este în cea mai mare măsură a părintelui paroh, care în ultimii 2 ani a lucrat foarte mult, atât la biserică, cât și la casa parohială, dar și pentru consolidarea bisericii vii din inimile și sufletele acestor buni credincioși. Nu mai avem prea mulți oameni la Gârliște, dar cei care au rămas aici sunt strânși uniți în jurul bisericii, în jurul preotului și credem că pe mai departe această comunitate euharistică va fi vie, lucrătoare și dinamică în tot ceea ce înseamnă viața spirituală, dar și lucrarea Martei”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Biserica din Gârliște a fost construită între anii 1825-1826 din cărămidă şi piatră. Hramul principal este „Adormirea Maicii Domnului”. Când a fost binecuvântat exteriorul bisericii în anul 2016, a primit al doilea hram pe „Sfântul Apostol Andrei”. Pictura a fost executată de către pictorul Dimitrie Turcu între anii 1865-1868 şi recondiționată de către Rita Aldea. Prima târnosire a avut loc în data de 03.10.2010 de către Preasfințitul Lucian. În perioada 2009-2023 biserica a fost într-un amplu proces de renovare și conservare.