Misiuni ale tinerilor atoriști la Goruia și Ciudanovița

27 May 2023 Off By Herea Darius
Misiuni ale tinerilor atoriști la Goruia și Ciudanovița

Vineri, 26 mai, la orele după amiezii, o delegație de tineri de la ATOR Banatul de Munte s-a aflat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în parohiile Goruia și Ciudanovița din Cercul pastoral-misionar Reșița Sud, în cadul programului eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”.

Delegația de tineri a fost condusă de către părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei și a fost compusă din tineri de la filiala Reșița a ATOR Banatul de Munte, precum și din membri ai filialei Oravița, în frunte cu părintele Marinel Bobescu.

Prima slujire a avut loc în biserica parohiei Goruia, acolo unde soborul de preoți, format din părintele Mihai Ciucur, părintele Marinel Bobescu și parohul George Uscat a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului, iar tinerii au dat răspunsurile la strană.

Cea de-a doua parohie vizitată a fost Ciudanovița, acolo unde, de asemenea, a fost săvârșit Paraclisul Maicii Domnului de către cei doi părinți, alături de părinele paroh Solomon Dragotă. La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a evidențiat viața și miununile Sfântului Ioan Rusul, prăznuit în data de 27 mai în Biserica noastră și a transmis un mesaj de încurajare pentru vârstnicii prezenți, alături de arhiereștile binecuvântări din partea Preasfințitului Părinte Lucian. De asemenea, Anita Radics, președinele ATOR Banatul de Munte a transmis o mărturie emoționantă despre lucrarea Maicii Domnului în viața ei, iar George Lăpădat, vicepreședinte al asociației, a explicat un text din Sfânta Scriptură – Faptele Apostolilor, capitolul 20, versetele 7-12 (Apostolul din Sâmbăta a 6-a după Sfintele Paști). La sfânta slujbă a fost prezent și primarul comunei Ciudanovița, domnul Constantin Nebunu, care a mulțumit tinerilor și îndrumătorilor lor pentru misiunea desfășurată în localitate.

În ambele parohii, vârstnicii prezenți au primit Noul Testament cu Psalmi, din partea Preasfințitului Părinte Lucian, iar preoții parohi au cinstit prezența tinerilor prin obișnuita dragoste frățească manifestată prin agapa de după sfânta slujbă.

„Suntem recunoscători lui Dumnezeu și ierarhului nostru că avem ocazia de a fi prezenți în parohiile misionare ale eparhiei noastre, acolo unde au mai rămas puțini credincioși, majoritatea în vârstă, pentru că în felul acesta putem da o mână de ajutor preoților noștri din aceste zone în menținerea aprinsă a candelei credinței și a rugăciunii în parohiile lor. Pentru vârstnici, interacțiunea cu tinerii este de mare folos, pentru că de la sfintele slujbe capătă mângăiere și pace sufletească, iar de la tineri capătă nădejde și speranță că, în ciuda vremurilor vitrege, Biserica noastră are un viitor frumos”, a subliniat duhovnicul tinerilor atoriști, părintele Mihai Ciucur. „Sunt recunoscător, de asemenea, tinerilor noștri, mărutiristori prin slujire, cuvânt și stil de viață, pentru efortul și dăruirea lor, dublate de dragostea și jerfelnicia de care dau dovadă în această importantă lucrare misionară pe care și-au asumat-o”, a mai subliniat părintele inspector.

Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” se derulează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale eparhiei, având un pronunțat caracter misionar și catehetic și desfășurându-se în contextul Anului omagial al pastorației vârstnicilor.

Până în prezent, în cadrul programului, s-au derulat 6 slujiri misionare în 4 dintre cercurile pastorale ale eparhiei, activitatea urmând a fi reluată în luna septembrie, când tinerii se vor afla în parohiile Dognecea și Comorâște.