Nou prilej de comuniune pentru preoții Cercului pastoral-misionar Caransebeș

10 May 2023 Off By Herea Darius
Nou prilej de comuniune pentru preoții Cercului pastoral-misionar Caransebeș

Luni, 8 mai, în Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, a avut loc întrunirea, pentru comuniune și comunicare, a preoților ce formează Cercul pastoral-misionar Caransebeș.

La orele serii, întâlnirea a debutat prin oficierea Vecerniei, slujind: la Altar preoții Mihai Iliuș-Olariu, Livius-Ioan Bojin (slujitori ai parohiei gazdă) și Alin Rada (Parohia Rugi); iar la  strană pr. Ilie-Florin Ciucur (Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim”- Caransebeș), pr. Liviu-Florin Muntean (Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie”- Caransebeș) și pr. Cristian-Nicolae Iova (Parohia Tincova).

În Anul comemorativ al Imnografilor și cântăreților bisericești, ne-am „desfătat duhovnicește” ascultând frumoasa interpretare, a cântărilor și răspunsurilor liturgice, cu specificitate psaltică și bănățeană, susținută cu multă măiestrie.

Participând la cel de-al doilea „oficiu mare” al ciclului liturgic zilnic, împreună-mulțumim pentru binefacerile primite în timpul zilei ce s-a scurs, ascuțind simțurile spre depășirea automatismelor de gândire și făptuire, prin pătrunderea de sens/semnificații a Tainei, dincolo de mijlocirea simbolului, „Luminii line” . Chemarea este de a menține lumina ce se aprinde, de trecere de la material la spiritual. Îndemn și prilej, pentru slujitorii sfintelor altare, de readucere în atenție a temelor liturgice explicate și învățate pe parcursul studiilor teologice și lecturilor particulare din cadrul formării continue de după absolvire sau/și hirotonire. Spre aprofundarea sensurilor muzicii (bisericești și laice), îndrăznim a recomanda și studiul dlui. Andrei Drăgulinescu: Armoniile lui Dumnezeu și disonanțele lumii, publicat de Ed. Agaton.

După otpust, pr. Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar al Eparhiei Caransebeșului și paroh al parohiei gazdă, a transmis mulțumiri, preoților prezenți, pentru implicare în realizarea colectelor social-medicale, organizate în ultima perioadă. Apoi, a rostit o scurtă meditație, în legătură cu situația slăbănogului de la scăldătoare, om ce „nu avea om într-o mulțime de oameni fără de „omenie”, situație în care se regăsesc foarte mulți din semenii noștrii. Subliniază necesitatea împletirii Liturghiei cu Filantropia în slujirea Bisericii, la nivelul fiecărei parohii, prin implicarea fiecărui preot. 

În continuare, pr. Raul-Dorin-Vasile But, coordonatorul Cercului pastoral-misionar Caransebeș, dă curs comunicărilor cuvenite unei astfel de întâlniri, mulțumind tuturor pentru prezență și dragoste.

Pr. Livius-Ioan Bojin a dat citire referatului pregătit pentru această ocazie. Având tema „Familia, parohia și persoanele vârstnice” surprinde foarte bine partea ideatic-teoretică a celor abordate. Amintind de instituțiile sau așezămintele ce oferă servicii sociale având ca beneficiari pe cei vârstnici, instituții ale Bisericii, susținute exclusiv sau în colaborare cu Statul; îndeamnă la respectarea și protejarea demnității umane începând cu mediile familial și parohial, spații ale comuniunii. (Pr. Cristian Mokesh)