Parohia Soceni a primit vizita ierarhului

28 May 2023 Off By Pavel Canea
Parohia Soceni a primit vizita ierarhului

În Duminica a 7-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Soceni din Protopopiatul Reșița. Ierarhul a binecuvântat de dimineață exteriorul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, deoarece s-au efectuat ample lucrări de renovare și înfrumusețare în ultima perioadă, și a sfințit două icoane cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, amplasate pe frontispiciul bisericii.

După slujba de sfințire Părintele Episcop, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în sfântul locaș. S-au rugat împreună cu soborul slujitor numeroși credincioși din Soceni și din împrejurimi, printre care copii și tineri, precum și autoritățile locale.

După slujba de sfințire și Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și Căminul cultural din localitate, recent renovat. „Într-adevăr aici la Soceni s-au realizat lucruri importante în ultima perioadă, biserica a fost înfrumusețată în exterior, a fost împodobită cu aceste icoane, iar căminul cultural a fost amenajat. Domnul primar, consiliul local, au muncit foarte mult ca centrul localității să arate așa cum îl vedem noi astăzi, pentru că lângă biserică se află și căminul cultural și aici este de fapt centrul acestei localități. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem și la Soceni oameni credincioși, oameni harnici, darnici și gospodari”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Pentru misiunea ce o desfășoară în Parohia Soceni, părintele Cosmin Oltean a fost hirotesit iconom-stavrofor de către Preasfințitul Lucian. De asemenea, primarul comunei Ezeriș Ioan Rusu, dar și ctitorii și binefăcătorii bisericii din Soceni au primit din partea ierarhului diplome de recunoștință.

„Astăzi, la Sfânta Liturghie biserica a fost arhiplină, am observat că au fost prezenți și numeroși copii și tineri și mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Îi mulțumim Domnului căci ne ajutată să continuăm misiunea și pastorația în istorica Episcopie a Caransebeșului. Bisericile vechi se înnoiesc, iar cele noi se finalizează și credem că în viitorul apropiat nu vom mai avea lucrări majore la bisericile din eparhia noastră, doar trebuie să le întreținem și periodic să le împodobim și să le înfrumusețăm”, a mai subliniat ierarhul la final

Biserica din Parohia Soceni a fost zidită înainte de anul 1700 însă fără turn, pentru că turcii nu permiteau nici clopotniță, nici folosirea clopotelor pentru ca locuitorii să nu poată fi alarmați în caz de pericol, turnul fiind adăugat în 1812. Sfântul locaș a fost sfințit în primăvara anului 1816 de episcopul Petru Vidac. Între anii 1960-1964 s-a reconstruit biserica din temelii, din cărămidă arsă. Ea a fost sfințită în 1972 de mitropolitul Nicolae Corneanu.