Rugăciune pentru eroii patriei la Crucea-monument de la Domașnea

26 May 2023 Off By Pavel Canea
Rugăciune pentru eroii patriei la Crucea-monument de la Domașnea

Și în acest an eroii patriei noastre au fost comemorați  în fața Crucii-monument de pe „Dealul Domașnei”, la Praznicul Înălțării Domnului. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, s-a rugat pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române. Au venit să ia parte la acest eveniment de comemorare și cinstire, autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și jandarmi, pompieri, preoți, cadre didactice, credincioși și numeroși copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale.

După intonarea imnului de stat, Părintele Episcop Lucian a săvârșit slujba de pomenire, alături de soborul slujitor, după care au fost depuse coroane din partea instituțiilor și oficialităților prezente, iar un grup de tineri îmbrăcați în costume populare din cadrul Școlii Gimnaziale Domașnea, au recitat poezii religioase și patriotice, dar și poezii în grai bănățean. Ierarhul i-a răsplătit pe toți copiii cu mai multe daruri.

„La praznicul Înălțării Domnului îi cinstim și comemorăm pe toți eroii patriei noastre, din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român. De aceea, suntem și în acest an în fața Crucii-monument de la poarta orientală din Munții Banatului, unde stă scris un verset din singura carte profetică a Noului Testament, Apocalipsa: «Am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o.» Eroii patriei noastre au fost înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu, dar și pentru mărturia pe care au dat-o prin jertfa lor și prin perseverența de care au dat dovadă în viață și pe câmpul de bătălie”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.

Ierarhul a explicat în continuare că „sufletele eroilor se găsesc alături de sfinții martiri, mucenici și mărturisitori, pentru că în primul rând martirii, mucenicii, mărturisitorii, s-au jertfit pentru cuvântul lui Dumnezeu, pentru evanghelia lui Hristos, dar nu mai puțin și eroii patriei noastre s-au străduit din răsputeri să apere cu prețul vieții credința strămoșească, Biserica, cea una, sfântă, sobornicească și apostolească și acest pământ sfânt pe care Dumnezeu ni l-a dăruit. De aceea și în rugăciunile noastre pe care le-am rostit, eroii patriei sunt socotiți la un loc cu mucenicii, martirii și mărturisitorii, adică cu sfinții care s-au jertfit pentru credința în Iisus Hristos”.

Evenimentul s-a încheiat cu  Defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara și printr-un recital de cântări patriotice al Fanfarei militare.