Un nou proiect eparhial în Episcopia Caransebeșului

19 May 2023 Off By Pavel Canea
Un nou proiect eparhial în Episcopia Caransebeșului

La Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș a fost lansat proiectului eparhial „Toată suflarea să laude pe Domnul”, un program prin care se dorește stimularea cântării în comun la sfintele slujbe din duminici și sărbători, în întreaga Eparhie a Banatului Montan.

Evenimentul a avut loc vineri, 19 mai, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Au luat parte absolvenții cursului informal pentru cântăreții bisericești însoțiți de preoții parohi, coordonatorii cercurilor pastoral-misionare din Episcopia Caransebeșului, părinții protopopi, formatorii cursului informal, precum și echipa de proiect „Sunt angajat, devin calificat”- POCU/726/6/12/13594.

În prima parte, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a prezentat personalului bisericesc din eparhie, obiectivele și scopul programului eparhial, contextul, conceptul, activitățile, precum și mijloacele și materialele necesare implementării programului.

În continuare a luat cuvântul părintele inspector Olimpiu Silaghi din cadrul Biroului eparhial de Proiecte și Patrimoniu, vorbind despre cursul informal pentru cântăreț bisericesc, organizat în cadrul proiectului „Sunt angajat, devin calificat”. Cu această ocazie părintele inspector Olimpiu a primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a II-a pentru clerici, pentru întreaga sa activitate.

După acest moment, ierarhul a oferit diplome celor 121 de participanți la cursul informal pentru cântăreț bisericesc, organizat în cadrul proiectului „Sunt angajat, devin calificat”.

Pentru a marca „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” și pentru a urma îndemnul psalmistului ca „toată suflarea să laude pe Domnul”, toți participanții au intonat câteva cântări bisericești pe soleea Catedralei Episcopale, sub coordonarea părintelui profesor Petru Paica.

Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de binecuvântare și încurajare a Părintelui Episcop Lucian, pentru toți cei ce se vor implica în bunul mers al acestui măreț proiect, de a stimula cât mai mulți credincioși să participe în mod activ alături de cântăreți, prin oferirea răspunsurilor la Sfânta Liturghie.

„Cântăreții bisericești au putut participa la cursuri de formare teologică, în mod special formare liturgică, cântare bisericească și iată, astăzi cu toții au primit diplome din partea noastră, dar și o broșură cu Liturghia psaltică și varianta bănățeană, dar și pricesne foarte iubite de credincioșii noștri. Așadar, astăzi am încheiat în mod festiv un proiect și am inaugurat un alt proiect eparhial, care într-adevăr în mod practic și aplicat se pliază pe anul comemorativ. Cântăreții bisericești și preoții noștri sunt chemați ca în săptămânile, lunile și anii viitori, să implementeze în parohiile noastre cântarea în comun, să invite pe toți credincioșii prezenți la sfintele slujbe să dea răspunsurile, mai ales la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, astfel încât să nu mai avem spectatori pasivi în biserică, ci să avem doar credincioși activi, care participă trup și suflet la Sfânta Liturghie, iar cuvântul psalmistului din psalmul 150 să se împlinească în mod plenar, «toată suflarea să laude pe Domnul»”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„I-am îndemnat pe cântăreții noștri bisericești prezenți astăzi la Catedrală să meargă în parohiile unde activează și să se roage mai mult, să cânte lui Dumnezeu din toată inima și să fie misionari și apostoli împreună cu preoții parohi, astfel încât nu numai credincioșii prezenți la biserică să fie invitați la cântarea în comun, ci despre acest proiect eparhial să afle și credincioșii care stau încă acasă, sunt poate indiferenți sau indolenți. E vremea să-i chemăm pe toți în Biserica lui Hristos și într-adevăr toți cei botezați și îmbrăcați în Hristos să laude în biserică, în tinda raiului, laboratorul mântuirii, pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită”, a mai spus Părintele Episcop.

În cadrul acestui proiect au fost tipărite scris și audio, cu caracter didactic, 15000 de broșuri ce vor fi oferite gratuit fiecărui credincios pe durata oficierii sfintelor slujbe, respectiv 230 stick-uri pentru fiecare parohie din Episcopia Caransebeșului. Acestea conțin răspunsurile liturgice ale Sfintei Liturghii, varianta psaltică și bănățeană, precum și mai multe pricesne. Broșura cu textul și notația, dar și înregistrările audio, sunt accesibile online pe site-ul Episcopiei Caransebeșului.