Binecuvântarea lucrărilor de la biserica Parohiei Milcoveni

19 June 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea lucrărilor de la biserica Parohiei Milcoveni

În ultimii ani biserica Parohiei Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă a trecut printr-un amplu proces de renovare, în special la exterior. În duminica a 2-a după Rusalii, duminica Sfinților Români,  Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preotul și credincioșii acestei parohi pentru a binecuvânta lucrările efectuate. Ierarhul a fost întâmpinat de dimineață în sunetul Fanfarei de la Grebenaț, după care a sfințit exteriorul sfântului locaș, ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și a binecuvântat icoanele ce împodobesc exteriorul acesteia, precum și o placă comemorativ-aniversară amplasată pe frontispiciul sfântului locaș, realizată la 190 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii.

Odată cu renovarea exteriorului, în curtea bisericii a fost ridicată o troiță, un  monument al eroilor căzuți în cele 2 conflagrații mondiale, precum și două busturi ale părintelui Varlaam Almăjanu și părintelui Nicolae Balmez, fii ai satului, pe care Preasfințitul Lucian le-a binecuvântat. În continuare Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, precum și o slujbă de pomenire pentru eroii din Milcoveni, în memoria cărora s-a ridicat monumentul din curtea bisericii.

Pentru misiunea ce o desfășoară în această comunitate, părintele paroh Adrian Nacu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și mai multe diplome de recunoștință.

Părintele paroh a oferit plachete aniversare, iar Preasfințitului Lucian i-a dăruit din partea comunității un engolpion și o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, precum și o placheta aniversară. Cu acest prilej părintelui paroh i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Berliște.

„Dumnezeu să le răsplătească tuturor ctitorilor pentru faptul că au lăsat problemele personale și s-au implicat foarte mult ca această casă a lui Dumnezeu din Milcoveni să arate așa cum o vedem noi astăzi. În urmă cu 4 ani am constatat că biserica este într-o stare avansată de degradare și de aceea am insistat foarte mult ca această biserică să fie ajutată și pe lângă fondurile primite de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Berliște, dar și comunitatea de aici s-au implicat foarte mult. A fost astăzi o reuniune a fiilor satului și o bucurie pentru noi toți, deoarece am putut sfinți această biserică într-un sat depopulat și îmbătrânit, dar astăzi efervescența și dinamismul au umplut acest gol și noi ne-am bucurat să vedem o biserică plină cu credincioși foarte receptivi”, a subliniat Preasfințitul Lucian.   

Parohia Milcoveni este una mică, cu 70 familii și aproximativ 165 credincioși și este situată în Valea Caraşului, la 24 km de Oraviţa, aproape de graniţa cu Serbia.

O biserică anterioară exista la anul 1794. Actuala biserică cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost construită între anii 1833-1835. Sfântul locaș a fost pictat în 1837 şi în 1860 de către Dimitrie Turcu, apoi de Filip Matei în 1903.