„Împreună pentru copiii noștri” – context de înfrățire între tinerii din Episcopia Caransebeșului și cei din Episcopia Slatinei și Romanaților

19 June 2023 Off By Herea Darius
„Împreună pentru copiii noștri” – context de înfrățire între tinerii din Episcopia Caransebeșului și cei din Episcopia Slatinei și Romanaților

În perioada 16-17 iunie 2023 o delegație a Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului a fost prezentă  în Episcopia Slatinei și Romanaților, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian și a Preasfințitului Părinte Sebastian, în contextul unui parteneriat inițiat de către cei doi ierarhi, care are în centrul său activitățile catehetice cu copiii și tinerii.

 Scopul vizitei a fost prezentarea proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” (TDIS și TDIF), ca model de bune practici care se dorește a fi preluat și implementat în Episcopia Slatinei și Romanaților.

Delegația Episcopiei Caransebeșului a fost condusă de către părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret, care i-au avut alături pe trei dintre liderii proiectului TDIS, respectiv: Anita Radics, George Lăpădat și Sebastian Kradyel.

În prima zi a vizitei, vineri, 16 iunie, la „Casa Maria Brâncoveanu” din Municipiul Caracal a avut loc prezentarea elementelor teoretice despre organizarea taberelor TDIS, eveniment care a reunit preoți, profesori de religie și tineri liceeni din Protopopiatele Caracal, Corabia și Slatina. După prezentarea generală a proiectului, realizată de către coordonarorul acestuia, părintele Mihai Ciucur, preoții și profesorii prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări, iar tinerii prezenți au derulat o serie de activități de teambuilding propuse de liderii ATOR Banatul de Munte, care au însoțit delegația.

 Sâmbătă, 17 iunie, „Casa Fântâneanu” din Slatina, reședința de județ și de eparhie, a găzduit sesiunile de prezentare practică (training) a atelierelor TDIS, în prezența tinerilor liceeni din municipiul Slatina, dar și din alte localități, însoțiți de preoți și profesori coordonatori. Cu acest prilej, preoții și profesorii de religie implicați la nivel eparhial în activitățile cu tinerii au purtat discuții informale cu părintele Mihai Ciucur, pe marginea dezvoltării activităților cu copiii și tinerii, în special în context TDIS, iar tinerii prezenți au luat parte la trei module susținute de către cei trei formatori prezenți.

„Suntem recunoscători lui Dumnezeu că a îngăduit să ajungem aici, la frații noștri din Eparhia Slatinei, unde, cu binecuvântarea ierarhilor noștri, am pus bazele unei colaborări în folosul copiilor și al tinerilor. Suntem, de asemenea, onorați și bucuroși că avem posibilitatea de a prezenta unui dinte proiectele noastre de succes colegilor noștri din inima Olteniei și suntem convinși că această colaborare va aduce beneficii de ambele părți. Am găsit aici o echipă entuziastă, dornică de a construi, cu răbdare, oportunități de apropiere a tinerilor de Biserică și de a le oferi șansa să cunoască frumusețea credinței noastre strămoșești. Mulțumim gazdelor noastre din Slatina și Caracal, părinților consilieri Constantin Sandu și Constantin Aldea de la Centrul Eparhial și tuturor preoților și profesorilor prezenți”, a concluzionat delegatul Episcopiei Caransebeșului.

La rândul său, tânărul Sebastian Kradyel, aflat la prima sa experiență externă în calitate de formator TDIS, a mărturisit: „Acest trainning a fost o primă experiență inedită, o experiență în care am avut șansa de a întâlni oameni frumoși, curiosi și cu mare potential. Am împărtășit cu entuziasm din experiența mea tinerilor din Olt, tineri care sunt sigur că pot face lucruri bune. Un singur gand am avut dupa această experiență: că lucrarea aceasta chiar este încredințată în mâinile noastre, ale tinerilor”

În perioada următoare, schimburile de tineri și de experiență vor continua între cele două eparhii, următorul moment constituinudu-l Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, la care va fi prezentă și o delegație de 20 de tineri din Episcopia Slatinei și Romanaților.