Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului în ședință de lucru

16 June 2023 Off By Pavel Canea
Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului în ședință de lucru

Joi, 15 iunie, în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat ședința de lucru a Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Prezidat de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, organismul executiv al Adunării Eparhiale a dezbătut problemele actuale ale sectoarelor administrativ-bisericesc, cultural, social-filantropic și economic-financiar din cadrul Episcopiei Banatului Montan.

Cele mai importante temeiuri de pe ordinea de zi au fost următoarele:

– Aprobarea trecerii Paraclisului „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parcul Teiuș – Caransebeș, din administrarea Parohiei „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” Caransebeș în administrarea Oficiului protopopesc Caransebeș, cu data de 1 iulie 2023.

– Înființarea Schitului „Sfinții Apostoli” Stăncilova, cu data de 1 iulie 2023.

– Solicitarea Academiei Române (Secția Biblioteca Academiei) de a colabora în vederea deshumării osemintelor inginerului și numismatului Constantin Orghidan, înhumat la anul 1944 în cimitirul din Oțelu Roșu.

– Aprobarea bugetului de co-finanțare din partea Episcopiei Caransebeșului pentru proiectele culturale din toamna anului 2023.

– Organizarea și implementarea la nivel eparhial a programului „Împreună pentru copiii noștri”.

– Organizarea „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte” (ITO BM), la Reșița și Bocșa, în perioada 18-20 iulie 2023.

– Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” – program de rugăciune, cu caracter misionar – catehetic, dedicat Anului omagial al persoanelor vârstnice.

– Depunerea unei cereri de finanțare prin PNRR, pentru obiectivul: Centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu.

– Acceptarea de către Episcopia Caransebeșului a invitației lansate de GAL Caransebeș de a deveni membru cu dreptul de a depune proiecte.

Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici și 6 mireni, aleși pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei. Ședințele Consiliului Eparhial sunt prezidate de ierarhul locului și la ele participă cu vot consultativ și consilierii Centrului Eparhial, în calitate de membrii permanenți, precum și protopopii în calitate de invitați.