Duminica Tuturor Sfinților, hramul mănăstirii Piatra Scrisă

11 June 2023 Off By Pavel Canea
Duminica Tuturor Sfinților, hramul mănăstirii Piatra Scrisă

Așezământul monahal ce se află la o distanță de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, și-a sărbătorit hramul, astăzi în prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, denumită și Duminica Tuturor Sfinților.

Și în acest an, la așezământul monahal de la Piatra Scrisă și-au îndreptat pașii un număr mare de credincioși, veniți din Episcopia Caransebeșului, dar și din alte regiuni ale țării, pentru a se alătura obștii monahale, în ziua hramului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„La hramul acestei mănăstiri și în acest an au venit foarte mulți credincioși, mai ales cei de pe Valea Timișului, dar mulți și din alte zone ale Eparhiei Banatului Montan și credincioși din alte eparhii, pentru că mănăstirea Piatra Scrisă este arhicunoscută. Împreună astăzi, preoți și credincioși ne-am rugat în fața icoanei Preasfintei Treimi și am binecuvântat în acest altar de vară Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Ne-am bucurat de prezența autorităților locale și ne-am bucurat de prezența multor copii și tineri la hramul acestei mănăstiri. Vom pleca de aici împliniți duhovnicește și împăcați că Dumnezeu ne-a ajutat cu un timp favorabil pentru a ne putea ruga afară, în curtea mănăstirii, îmbrățișând natura, creația lui Dumnezeu și îmbrățișându-ne unii pe alții la picioarele crucii, căci Mântuitorul Hristos ne-a îmbrățișat pe toți prin jertfa de pe Crucea Golgotei. Se cuvine ca și noi să ne îmbrățișăm unii pe alții, să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.

Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, la hramul așezământului mănăstiresc.