Mănăstirea Piatra Scrisă, în veșmânt de sărbătoare

7 June 2023 Off By Herea Darius
Mănăstirea Piatra Scrisă, în veșmânt de sărbătoare

Ca în fiecare an, în prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, denumită și Duminica Tuturor Sfinților, Mănăstirea Piatra Scrisă își sărbătorește hramul. Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, începând cu ora 9,00.

Sunt invitați să ia parte la bucuria deplină a așezământului monahal toți cei care doresc să aducă, într-un cadru în care însăși natura devine icoană a Făcătorului ei, recunoștință lui Dumnezeu pentru sfinții Lui, dar și închinare prietenilor lui Dumnezeu, sfinților care ocrotesc mănăstirea și care mijlocesc înaintea Mântuitorului Hristos spre sănătate și mântuire.

Așezământul monahal a luat ființă pe un loc rânduit de Dumnezeu, deoarece tradiția locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă. Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”.

Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.

Această mănăstire se află la o distanță de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, fiind o oază de meditație și rugăciune la icoana pictată direct pe stâncă.