Comuna Mehadia, 700 de ani de atestare documentară

17 July 2023 Off By Pavel Canea
Comuna Mehadia, 700 de ani de atestare documentară

Comuna Mehadia din județul Caraș-Severin aniversează anul acesta 700 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, în duminica a 6-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de credincioșii comunității de aici marcând acest eveniment istoric. Pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu, manifestările organizate de administrația locală din această zi, au debutat cu rugăciune, Părintele Episcop săvârșind Sfânta Liturghie în biserica parohială, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar la momentul chinonicului doamna Maria Petchescu, solist popular, a interpretat câteva pricesne.

De asemenea, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru preoții ce au slujit la biserica din Mehadia, ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, precum și fondatorii Mehadiei.

Au participat la sfânta slujbă autorități județene și locale și mulți credincioși din localitate, dar și numeroși fii ai satului ce se trag de pe aceste meleaguri și care au venit cu această ocazie să ia parte la manifestările religioase și culturale.

După sfânta slujbă sărbătoarea a continuat cu manifestările culturale la Căminul cultural-Mehadia, cu prezentarea documentarului „Mehadia – 700 de ani” și cu o sesiune de comunicări, la care au participat oameni de cultură, cercetători și locuitori din comuna Mehadia. Momentul cultural a fost moderat de Ionela Domilescu, director adjunct la Liceul Tehnologic „Nicolae Stoica de Hațeg” Mehadia.

„Drumul roman care unea Drobeta cu noua capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmisegetuza, trecea pe la Ad Mediam. Așadar, pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu au locuit moșii și strămoșii noștri. Noi astăzi, împreună cu părintele paroh, cu domnul primar, domnul prefect și celelalte oficialități prezente, am aniversat aici la Mehadia, prin această Sfântă Liturghie festivă, dar și printr-o sesiune de comunicări științifice, 700 de ani de la atestarea documentară a localității în evul mediu, 1323. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru că avem aici la Mehadia o comunitate bine închegată, un preot bun și activ,  care a rectitorit biserica, dar și întreaga parohie, atât din punct de vedere spiritual cât și din punct de vedere edilitar”, a afirmat Părintele Episcop.

„Îi felicităm pe toți organizatorii acestui eveniment și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe această localitate cu rezonanță, nu numai în Banat, ci în toată țara noastră. Mehadia este legată de numele, viața și lucrarea protopopului, istoricului și cronicarului Nicolae Stoica de Hațeg, care își doarme somnul de veci la altarul bisericii din Mehadia”, a mai subliniat Preasfințitul Lucian.

Denumirea comunei vine de la expresia latină „Ad Mediam” care înseamnă „la jumătate”. Prima mențiune documentară este consemnată într-un act emis în vremea regelui Carol Robert la 4 februarie 1323, în care aflăm despre un oarecare Dionisie, mare stolnic regesc care are și atributul de «castellanus de Myhald». Pe același personaj, având aceleași titluri, îl întâlnim și în alte două documente datate la 26 februarie și 2 martie 1323. La 29 martie 1323, Dionisie deține la curte titlul de mare comis regesc, fiind în același timp castelan al cetăților Mehadia și Jdioara. Prezența unui castelan numit din anturajul regesc (Carol Robert n.n.) denotă faptul că la 1323 fortificația de la Mehadia avea deja un statut de castru regal (castra regalia). În prezent comuna Mehadia numără aproximativ 3500 de locuitori.