Preasfințitul Părinte Lucian a participat la hramul bisericii comunității ucrainene din Reșița

13 July 2023 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Părinte Lucian a participat la hramul bisericii comunității ucrainene din Reșița

Din încredințarea și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit miercuri, 12 iulie, în Parohia Ortodoxă Ucraineană „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Reșița. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială alături de un numeros sobor de preoți români și ucraineni, în ziua în care acest sfânt locaș își sărbătorește ocrotitorii, după calendarul neîndreptat. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ucrainean din Sighetu Marmației.

Au participat la această sărbătoare autorități centrale și locale, credincioși români și ucraineni, precum și mai multe oficialități. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate și rugăciuni de pace și de bună înțelegere între oameni.

Tot cu prilejul acestei sărbători Preasfințitul Părinte Lucian a oferit din partea Părintelui Patriarh Daniel, comunității de ucraineni din Reșița, o diplomă omagială cu medalie. Totodată, părintele paroh Petru Popovici i-a oferit Preasfințitului Lucian o icoană și alte daruri.  

„La această frumoasă aniversare, Părintele Patriarh Daniel i-a dăruit părintelui paroh și ctitor Petru Popovici, diploma omagială cu medalie, recunoscându-i meritele deosebite și din punct de vedere spiritual, pastoral, liturgic, dar și din punct de vedere gospodăresc. Știm cu toții că aici la Reșița nu a existat o biserică ucraineană, iar părintele Petru Popovici s-a ostenit foarte mult și a reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să ridice o biserică preafrumoasă, o biserică care să-i adune pe toți ucrainenii din Reșița și nu numai, dar sunt convins că în această biserică intră adeseori și credincioși români care se roagă și participă alături de credincioșii ucraineni la sfintele slujbe”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Anul 2023 este și un an aniversar pentru comunitatea ucraineană din Reșița, deoarece în urmă cu 10 ani a fost târnosită biserica de pe malul Bârzavei. „Cu bucurie sfântă am revenit în biserica ucraineană din Reșița la 10 ani după târnosire, la hramul acestei biserici, ca împreună, în limba ucraineană și limba română, să-i cinstim pe stâlpii Bisericii creștine, pe Apostolii lui Hristos, Petru și Pavel. Astăzi, foarte mulți ortodocși români au venit și s-au rugat împreună cu credincioșii ucraineni și am slujit în limba ucraineană, am slujit în limba română, căci suntem frați și surori în Hristos Domnul, Cel răstignit și înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire”, a mai spus ierarhul.

Piatra de temelie a bisericii ucrainene din Reșița cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost pusă în data de 23 martie 2003. De atunci până în 2015 sfintele slujbe au fost oficiate într-o capelă de lemn special amenajată pe terenul donat bisericii. După finalizarea casei parohiale, pentru o mai bună desfășurare a serviciilor religioase s-a amenajat o nouă capelă la parterul casei parohiale unde s-a slujit până la terminarea bisericii noi. Târnosirea sfântului locaș a fost săvârșită în 2 iunie 2013. Biserica a mai primit cu ocazia târnosirii un al doilea hram, pe „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.