Tabăra din Inima Satului Moniom – comuniune și bucurie  

4 July 2023 Off By Herea Darius
Tabăra din Inima Satului Moniom – comuniune și bucurie  

Pentru al cincilea an consecutiv, proiectul educațional „Tabăra din Inima Satului” s-a desfășurat, în perioada 28 iunie – 2 iulie, la Moniom. Tabăra s-a adresat unui număr de aproximativ 55 de copii dornici să descopere și să învețe lucruri noi. 

Tabăra a debutat miercuri, 28 iunie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al proiectului TDIS. 

Copiii participanți, atât din satul-gazdă, cât și din Municipiul Reșița, au avut parte de 5 zile pline cu activități de autocunoaștere și inter-cunoaștere, creative și distractive. Drumețiile în natură și activitățile în aer liber au fost și ele nelipsite din programul taberei.

De asemenea, fiecare zi a avut și un element surpriză pentru copiii beneficiari. Astfel, în a doua zi a taberei, participanții au putut afla lucruri interesante și de ajutor despre orientarea în natură, de la Jandarmii montani. A treia zi a fost presărată cu activități distractive și educative pregătite de Serviciul Criminalistic, Biroul Siguranța Școlară și Biroul Rutier al Poliției.  În a patra zi, cei de la ISU Semenic le-au prezentat copiilor tehnici de prim ajutor și alte activități specifice. 

Unele dintre momentele centrale și cu o însemnătate aparte au fost cele două zile în care toți participanții și voluntarii au participat al Sfânta Liturghie, acolo unde aproape toți copilașii și tinerii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Tradiționalul atelier pentru părinți s-a desfășurat în după-amiaza zilei de 2 iulie, la Restaurantul Aurora din Reșița și a fost facilitat de către Georgiana Ciucur, psihoterapeut și formator în cadrul programului național „Școala Familiei” și de George Lăpădat, formator în cadrul programului TDIS. Atelierul a fost structurat informație cu privire la stadiile dezvoltării psihosociale și etice a copiilor și a inclus aplicații practice, prin intermediul cărora părinții au dobândit o mai bună înțelegere asupra conceptelor prezentate. Atelierul a fost concluzionat cu dorința exprimată de părinți de a mai participa la astfel de activități.

Momentele de finale ale taberei au fost pline de lacrimi și emoție. După slujba de Te Deum și premierea tuturor participanților, a avut loc focul de tabără, acolo familiile copiilor au avut parte de activitățile distractive pregătite de către voluntari! 

„Dincolo de eveniment în sine, această tabără a avut un important rol – acela de a consolida comunitatea de familii care s-au alăturat lucrării noastre de la Școala Sufletului, respectiv Centrul de Tineret Moniom. Acesta este cel mai important lucru care s-a reușit pe parcursul acestor zile – aducerea alături de noi, la acest proiect educațional și catehetic – Școala Sufletului – , a unui număr mare de copii și părinți din Municipiul Reșița, care sperăm că vor rămâne alături de noi și începând din toamna acestui an, când vor fi reluate activitățile la Școala Sufletului!” mărturisește părintele Mihai Ciucur. 

Cele cinci zile de vacanță petrecută altfel au reprezentat o adevărată aventură, atât pentru copilași, cât și pentru voluntari. Distracția, joaca, discuțiile interactive, cântatul și voia bună fiind nelipsite.