Zi de bucurie duhovnicească în Parohia Tirol

24 July 2023 Off By Herea Darius
Zi de bucurie duhovnicească în Parohia Tirol

În Parohia Tirol din Protopopiatul Reșița, sfintele slujbe le săvârșește părintele pensionar Gheorghe Dobre, care împlinește în acest an 73 de ani, dar și 50 de ani de slujire. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în duminica a 7-a, să se roage împreună cu părintele Gheorghe, dar și cu bunii săi credincioși din Tirol. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul Sfânta Treime. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic„Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Preasfinția Sa și-a manifestat recunoștința față de părintele Gheorghe Dobre pentru întreaga lui activitate, subliniind importanța determinării și jertfei sale de a dinamiza viața spirituală a micii comunități euharistice ortodoxe din Tirol, în primul rând, prin construirea unui lăcaș de cult ortodox, inexistent la începutul activității preoțești a părintelui Dobre:

Ne bucurăm că și această comunitate euharistică mică are un preot stabil, părintele Gheorghe Dobre, preot pensionar, dar avem aici și o biserică ortodoxă, pentru că la Tirol au fost doar credincioși romano-catolici, pe vremuri, și există o biserică monumentală romano-catolică. Părintele Dobre a socotit de bine că și comunitatea ortodoxă are nevoie de o biserică propriu-zisă. I-am oferit o cruce pectorală, o diplomă de recunoștință, o diplomă de excelență și l-am felicitat în fața credincioșilor pentru toată activitatea, pentru zelul pastoral și misionar de care a dat dovadă în cei 50 de ani de slujire clericală. De asemenea, l-am încurajat pe părintele Gheorghe Dobre să continue misiunea și pastorația acestor buni credincioși.”

Asemenea părintelui Dobre, care a reprezentat, de-a lungul timpului, „sarea pământului” comunității euharistice din Tirol, trebuie să fim și noi, așa cum a adăugat Preasfințitul Părinte, rugându-L cu stăruință pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască lumina cunoștinței, deschizându-ne ochii duhovnicești:

Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască și nouă lumina cunoștinței, lumina cea duhovnicească, din Cer și să vedem cu ochii minții calea pe care trebuie să mergem către Împărăția Cerurilor. Să învățăm de la cei doi orbi din Evanghelia de astăzi să ne ținem după Domnul, să Îl urmăm pe Mântuitorul Hristos și să Îl propovăduim cu timp și fără de timp. Să mărturisim Evanghelia Mântuitorului, să apărăm Biserica și să fim lumină în lume și sare a pământului. Orbii, după ce au fost vindecați, s-au dus și L-au propovăduit în tot ținutul pe Mântuitorul Hristos. Să Îl propovăduim și noi pe Domnul, să Îl urmăm și să Îl rugăm insistent să ne miluiască și să ne mântuiască și să ne dăruiască lumină spirituală, lumina cunoștinței de Dumnezeu. Avem nevoie de această lumină dumnezeiască înlăuntrul nostru, în inima și sufletul nostru.”

Au participat la sfânta slujbă autorități locale și mulți credincioși din Tirol, dar și din parohiile învecinate.

Pentru slujirea și devotamentul său față de Biserica lui Hristos,părintele Gheorghe Dobre a primit din partea ierarhului o diplomă de recunoștință și o cruce pectorală.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a cercetat ieri după-amiază și pe credincioșii de la Dobraia și Ineleț. Ierarhul a mers în Munții Cernei pentru a mângâia și a se ruga pentru și împreună cu acești oameni care trăiesc în zone foarte izolate și care au nevoie de încurajare și rugăciune. Atât la Dobraia, cât și la Ineleț, după un drum foarte dificil, Preasfințitul Lucian a înălțat rugăciuni de mulțumire și de dezlegare, precum și pentru cei adormiți. După rugăciune ierarhul le-a pus la inimă și un cuvânt de întărire duhovnicească, de binecuvântare și a socializat cu ei. Alături de ierarh, preoți și credincioșii din aceste comunități au fost și autoritățile centrale și locale.