Clerici noi în Episcopia Caransebeșului

31 August 2023 Off By Herea Darius
Clerici noi în Episcopia Caransebeșului

Miercuri, 30 august, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește în Parohia Măureni, unde a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul acesteia, ierarhul a săvârșit două hirotonii: teologul Emanuil Stancovici,  a fost hirotonit diacon și urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Gornea din Protopopiatul Moldova Nouă și diaconul Daniel-Sergiu Nap, membru în consiliul director al ATOR Banatul de Munte și cântăreț în Parohia Măureni, hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfânta Treime” Steierdorf din Anina, motiv pentru care Părintele Episcop Lucian a numit această zi ca fiind o adevărată sărbătoare:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am slujit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Măureni și am hirotonit în treapta preoției pe tânărul Daniel Nap, fiul acestei parohii. La cererea părintelui paroh, a domnului primar, a credincioșilor din Măureni, dar și la dorința insistentă a părintelui Daniel Nap, am venit cu bucurie sfântă la Măureni, ca, împreună, să ne rugăm Mântuitorului Hristos să reverse darurile Sale cele bogate și, în mod special, darul preoției peste fiul localității Măureni, tânărul Daniel Nap, care va merge să Îl propovăduiască pe Mântuitorul Iisus Hristos în Parohia «Sfânta Treime» din Anina. Ne-am bucurat, de asemenea, că în cadrul aceleiași Sfinte Liturghii, am hirotonit în treapta diaconiei pe profesorul de religie Emanuil Stancovici. Așadar, a fost o mare sărbătoare pentru întreaga biserică locală din Eparhia Caransebeșului, o sărbătoare, pentru că ne-am îmbogățit cu doi slujitori ai Bisericii. Părintele Emanuil Stancovici va fi hirotonit duminică, la Mercina, în treapta preoției și Îl va propovădui pe Mântuitorul Hristos în Parohia Gornea din Protopopiatul Moldova Nouă.

De asemenea, Preasfințitul Părinte a mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate peste Eparhia Banatului de Munte, prin înșiși slujitorii Bisericii:

„Îi mulțumim Arhiereului veșnic pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra noastră, asupra Episcopiei Caransebeșului. Avem parohii vacante și Dumnezeu ne dăruiește, la vreme potrivită, slujitori absolvenți de Teologie, care își asumă misiunea preoțească și care vor merge să Îl propovăduiască pe Domnul în aceste parohii, în aceste comunități, unde, de multă vreme, nu mai sunt preoți.”

Părintele Nap a primit, din partea părintelui Aurel Radics, paroh al Parohiei Măureni, și din partea comunității un rând de veșminte preoțești. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La slujbă, au participat autorități locale, membrii ATOR Banatul de Munte și numeroși credincioși, mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

„Le mulțumim celor care ne-au așteptat la Măureni, tinerilor din ATOR Banatul de Munte, credincioșilor din Parohia Măureni, dar și credincioșilor care au venit atât de la Anina, cât și de la Moldova Nouă, respectiv Gornea. Le mulțumim tuturor celor care au transformat această zi lucrătoare într-o zi de sărbătoare, și îi felicităm încă o dată pe cei doi tineri preoți care și-au asumat preoția, și-au asumat taina preoției și vor să Îl propovăduiască, cu timp și fără de timp, pe Domnul și Mântuitorul sufletelor noastre. Le dorim preoție curată și neprihănită, har peste har și binecuvântare, și le spunem, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, să-și facă, în toată vremea și în tot ceasul, slujba deplin”, a mai adăugat ierarhul.

În anul 2004 a fost pusă piatra de temelie la construcţia noului locaş de rugăciune de către ÎPS Laurenţiu Streza, pe atunci episcopul Caransebeşului. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului la Praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, sâmbătă, 15 august 2020.