Prietenia omului cu Dumnezeu, lumina cea mai sigură a vieții: A început ITO 2023 Timișoara

1 September 2023 Off By Herea Darius
Prietenia omului cu Dumnezeu, lumina cea mai sigură a vieții: A început ITO 2023 Timișoara

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023, care are ca temă prietenia omului cu Dumnzeu ca fundament al prieteniei între oameni și popoare, a început joi seară cu o festivitate inaugurală organizată în Parcul Rozelor din Timișoara.

Alături de Patriarhul Daniel și Mitropolitul Ioan al Banatului, au participat mitropoliții Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei) și Gheorghe de Kitros, Katerini și Platamon (Biserica Greciei), Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopul Qais Sadiq al Erzurumului (Patriarhia Antiohiei), episcopii Lucian al Caransebeșului și Lukijan de Buda (Patriarhia Serbiei), precum și episcopii vicari Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului și Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Au fost prezente numeroase oficialități centrale și locale, printre care: Secretarul de Stat pentru Culte Ciprian Olinici, Consilierul Romeo Moșoiu de la Ministerul Educației, Prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu, Președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica și Primarul Dominic Fritz.

Patriarhul Daniel și numeroși ierarhi români și din Biserici Ortodoxe Surori au participat la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara joi, 31 august 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Mediul academic a fost reprezentat la festivitate de prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest Timișoara.

Zidul ateismului s-a sfărâmat la Timișoara în 1989

După Imnul României, interpretat de Corala bărbătească „Contrast” din Timișoara, Părintele Mitropolit Ioan, ca gazdă, a rostit un mesaj de bun venit.

„Vă îndemn să fiți buni creștini în patriile în care trăiți fiecare. Iubiți-vă patria, iubiți-vă Biserica, căci frățiile voastre sunteți icoanele vii ale Bisericii”, le-a spus Înaltpreasfinția Sa tinerilor participanți.

Zidul ateismului s-a sfărâmat la Timișoara în 1989, a spus Mitropolitul Banatului în deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, joi, 31 august 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Fiți alături de preoții dumneavoastră, nu-i lăsați singuri. El, la altar, duce rugăciunile frățiilor voastre și cheamă puterea harului Duhului Sfânt, ca, din bobul de grâu, să se facă Trupul Domului nostru Iisus Hristos, pe care ni l-a dat ca pâine a vieții.”

De la Timișoara, în decembrie 1989, „s-a sfărâmat zidul ateismului și a fost lăsat Hristos să umble liber în cetatea acesta și în toate cetățile neamului nostru românesc”, a mai spus părintele mitropolit.

A urmat o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul și prezentarea delegațiilor de tineri participanți la ITO 2023.

PS Paisie a oficiat un Te Deum în deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, joi, 31 august 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Aceștia provin din toate eparhiile Patriarhiei Române – inclusiv din teritoriile istorice locuite de români din jurul granițelor și din diaspora română – dar și din Biserici Ortodoxe Surori; din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei, din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei și din Arhiepiscopia de Ohrida și a Macedoniei de Nord.

Prietenia omului cu Dumnezeu, lumina vieții

Patriarhul Daniel a vorbit despre prietenia omului cu Dumnezeu în deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, joi, 31 august 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ceremonia a continuat cu un cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către tinerii participanți.

Pornind de la tema ITO 2023, Patriarhul Românei a subliniat că „prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, și cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieții, lumina pe care o va purta fiecare om în sufletul său la orice vârstă, în orice loc, în timp și în eternitate”.

„Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru familie, Biserică și popor”, a mai afirmat Patriarhul României.

„De aceea, Biserica este chemată să transmită tinerilor iubirea lui Hristos pentru copii și tineri și să-i ajute să devină prieteni ai lui Hristos și prieteni ai tuturor oamenilor, copii, tineri, adulți și vârstnici, care au nevoie de prezența și acțiunea tinerilor credincioși și prietenoși, rugători și ajutători.”

Creștinismul, o credință mereu tânără

Creștinismul, o credință mereu tânără, a inspirat și modelat spiritul european, a spus Secretarul de Sta pentru Culte în deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, joi, 31 august 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, a vorbit despre tinerețea eternă a creștinismului. „Suntem aici sub cupola celei mai active și implicate instituții din societatea civilă românească, Biserica Ortodoxă”, a spus reprezentantul guvernului.

„Suntem sub cupola creștinismului, o credință mereu tânără, care a inspirat și modelat spiritul european, în prospețimea și în autenticitatea sa.”

„Întotdeauna mesajul Bisericii creștine i-a privit pe tineri cu încredere și sinceritate, cu convingere și claritate, cu deschidere și realism și a făcut aceasta pentru că așa i-a privit și Întemeietorul și Domnul Biserici creștine, Mântuitorul Iisus Hristos”, a mai afirmat Secretarul de Stat.

Șansa noastră: prin educație și credință

„Degeaba avem telefoane mobile, cu care vorbim cu oricine de oriunde, dacă noi ne simțim tot mai singuri. Vorbim cu toții și nu ascultă nimeni. Suntem profund angajați în dezbateri sterile despre tot felul de lucruri lipsite de interes și ne depărtăm de ce este poate cel mai important pentru noi. Parcă avem tot mai puține lucruri sfinte în lume”, a spus și Reprezentantul guvernului din teritoriu, Prefectul Mihai Ritivoiu, în discursul său.

„Biserica are marele rol de a ne ține pe calea cea dreaptă, așa cum a făcut-o de mii de ani. Aici găsim reperele sacre, valorile comune care ne pot salva”, a afirmat el,

„Atunci când te înconjori de prieteni care îți împărtășesc angajamentul față de o viață etică, creezi un sistem de sprijin care te ghidează să faci alegeri pozitive”, a spus Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș.

Peste 3.500 de tineri din Patriarhia Română și din Biserici Ortodoxe Surori au participat la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, joi, 31 august 2023. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Exprim apreciere deosebită organizării, în cadrul acestui eveniment, a conferinței speciale dedicată traficului de persoane și consumului de droguri, două teme foarte actuale și grave ale societății contemporane, care privesc tinerii și doar prin eforturi comune pot fi rezolvate.”

Primarul Dominic Fritz i-a mulțumit Patriarhului Daniel pentru viziunea sa și echipei ITO pentru tenacitatea și efortul depus.

Organizarea acestei întâlniri internaționale a tinerilor ortodocși „întărește tradiția Timișoarei de oraș multicultural și interconfesional. Ne inspirați prin faptul că sunteți aici și sper că și Timișoara în aceste zile și povestea noastră europeană să vă inspire și pe voi”, a spus el.

„Timișoara aceasta frumoasă despre care sunt sigur că ați auzit, în care ne înțelegem unul cu celălalt indiferent de diferențele noastre, de religia sau etnia fiecăruia, a fost construită nu de supermani, nu de eroi, ci de oameni ca fiecare dintre voi”, a adăugat Primarul Timișoarei.

„O comunitate mai bună, dragi tineri, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Nu o putem delega altcuiva, nu o putem delega la supermani sau la eroi. Dumnezeu ne-a înzestrat cu talentele pe care le avem pentru a putea construi comunitatea și lumea la care visăm, cu smerenie și bucurie.”

Joi, 31 august 2023, la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, au participat tineri români din toate eparhiile Patriarhiei Române – cinlusiv din comunitățile istorice din jurul granițelor și din diaspora. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Timișoara este Kilometrul Zero al renașterii democrației în România, al libertății noastre. Astăzi, Timișoara reprezintă Momentul Zero, al renașterii speranței, încrederii, credinței și al prieteniei”, a spus, în discursul său, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

„În primăvarea acestui an, cele patru universități din Timișoara organizau conferința științei românești din tot cuprinsul lumii, Smart Diaspora România”, a continuat rectorul Universității de Vest Timișoara.

„La început de toamnă, tineretul ortodox din Europa vine azi la Timișoara să unească crezul, ideile, gândurile, în această frumoasă prietenie. Pe de o parte știința și pe de altă parte credința.”

„Aceasta este șansa noastră: prin educație și credință”, a concluzionat universitarul timișorean.

Spectacol inaugural

În a doua parte a ceremoniei a fost cântat Imnul ITO și a fost adusă Torța ITO, apoi numeroși artiști au susținut recitaluri.

Concertul inaugural ITO 2023 a fost deschis de Arhim. Nikodimos Kabarnos, care a cântat muzică psaltică.

Mai multe piese religioase în diverse limbi și din diverse tradiții creștine au fost interpretate apoi de Corul „Solaris”, care reunește copii de la Liceul teoretic special „Iris”, pentru nevăzători, și copii beneficiari ai Centrului de zi pentru minori „Sfântul Nicolae”, instituție care reintegrează în societate copiii străzii.

Participanți la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara, joi, 31 august 2023. Ediția din acest an are ca temă prietenia. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Concertul a continuat cu un recital de cântece tradiționale prezentate de Corala bărbătească „Contrast” din Timișoara, formată din teologi și muzicieni timișoreni.

Momentele artistice au continuat cu Fanfara de la Coștei din Serbia, cu un recital de poezie în grai bănățean și cu un recital al Corului Operei Naționale Timișoara.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023 de la Timișoara continuă în zilele următoare cu prelegeri pe diferite teme spirituale, culturale și sociale, cu ateliere și cu momente de rugăciune în comun.


Deschiderea ITO 2023 Timișoara a fost precedată de emisiunea Bucuriile Vieții cu realizatorii Iulian Bobîrnea și Cristina Teleanu, care au transmis în direct din Parcul Rozelor.

Festivitatea de deschidere, transmisă live pe Facebook și Youtube, a fost prezentată de Iuliana Lazăr, Redactor șef Departamentul Actualitate la Trinitas TV, și Cosmin Iulian Cîrstea, realizator.


Tema actualei ediții ITO este dată de cuvintele adresate de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor: „Voi sunteți prietenii mei”.

Edițiile anterioare s-au desfășurat anual, începînd din 2014. Întâlnirea de la Timișoara vine după o pauză de patru ani din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București. (www.basilica.ro)