Zi de hram la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Teiuș

15 August 2023 Off By Pavel Canea
Zi de hram la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Teiuș

Anul acesta Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost prilej de rugăciune intensă pentru credincioșii care au ales să participe la hramul așezământului monahal ce se află lângă municipiul Caransebeș. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al Mănăstirii Teiuș. Pelerinii veniți în număr mare să se roage Maicii Domnului au participat la sfânta slujbă, iar cei care s-au pregătit au primit și Sfintele Taine. De asemenea, au avut posibilitatea să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se cinstește în biserica mănăstirii și care datează din anul 1767. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Ne-am simțit astăzi foarte bine la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe care am săvârșit-o în altarul de vară, iar curtea mănăstirii a fost plină de pelerini dornici să se închine Mântuitorului Hristos și s-o preacinstească pe Maica lui Dumnezeu și Maica Luminii. Credem și mărturisim că orice curte a unei biserici sau a unei mănăstiri poate să fie sau să devină o grădină Ghetsimani, în care știm cu toții că s-a rugat Mântuitorul Hristos înainte de pătimirea Sa și tot în grădina Ghetsimani s-a rugat și Maica Domnului înainte de slăvita ei adormire. Astăzi ne-am simțit ca și Apostolii în grădina Ghetsimani cântând imnuri de laudă Maicii Domnului la slăvita ei adormire. O rugăm pe Maica Domnului astăzi și în toată vremea să mijlocească pentru noi și pentru a noastră mântuire înaintea Fiului ei și Dumnezeului nostru, să fie apărătoarea noastră și pururea rugătoare, căci avem nevoie de rugăciunile Maicii Domnului în călătoria noastră spre Cer, spre Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfințitul părinte Lucian la finalul Sfintei Liturghii.

Situată lângă municipiul Caransebeş, Mănăstirea de la Teiuş a devenit pentru toţi caransebeşenii loc de bucurie duhovnicească. Piatra de temelie a bisericii mănăstireşti din Teiuș a fost pusă în 15 august 1999 când a fost sărbătorit pentru prima dată hramul mănăstirii. La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina. În anul 2009, Preasfinţitul Părinte Lucian, a târnosit paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae.

Prohodul Maicii Domnului

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat la Catedrala Episcopală din Caransebeș Vecernia cu Litie, precum și Utrenia, în cadrul căreia a fost cântat Prohodul Maicii Domnului. Ierarhul s-a rugat Maicii Domnului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alăturându-se mai mulți credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.