Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Scăiuș a fost sfințită

24 September 2023 Off By Pavel Canea
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Scăiuș a fost sfințită

În duminica a 18-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește în Parohia Scăiuș din Protopopiatul Reșița.  Ierarhul a mers în această comunitate pentru a binecuvânta biserica parohială deoarece s-au efectuat mai multe lucrări în ultima perioadă atât la exterior, cât și la interior.

De dimineață a săvârșit slujba de sfințire a exteriorului, precum și pecetluirea sfântului jertfelnic, după care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Au participat mulți credincioși la această sărbătoare, dintre care cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

Pentru frumoasa activitate ce o desfășoară în Parohia Scăiuș părintele paroh Cristian Guran a fost hirotesit iconom-stavrofor. Preasfințitul Părinte Lucian a oferit și doamnei primar a comunei Fârliug, Adriana-Elena Sărăor, precum și domnului Vasile Hotea, constructor la biserica din Scăiuș și ctitor a mai multor biserici din Episcopia Caransebeșului, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a 2-a pentru mireni. Totodată, le-a oferit ctitorilor și binefăcătorilor bisericii din Scăiuș diplome de recunoștință. Părintele paroh i-a oferit chiriarhului o icoană veche restaurată, cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

„Astăzi a fost o mare sărbătoare aici într-o parohie destul de mică, dar cu oameni harnici, gospodari, receptivi și săritori, care au fost uniți în jurul bisericii atunci când aceasta a fost în șantier. Îi felicităm și le mulțumim tuturor celor care au participat la înfrumusețarea și renovarea acestei biserici și Îl rugăm pe Domnul să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică. De asemenea, Îl rugăm să ne ajute tuturor să fim receptivi și să încercăm să lepădăm pe cât se poate grija cea lumească și când suntem prezenți la sfintele slujbe, la Sfânta Liturghie în mod special, să ne conectăm la Împărăția Cerurilor.  Suntem conștienți că fără o lepădare de sine și fără o lepădare a grijilor lumești nu putem intra într-o relație durabilă, personală cu Mântuitorul Hristos, Cel care ne-a spus: «Eu sunt calea, adevărul și viața». Mântuitorul ne îndeamnă și pe noi să ne lepădăm de grijile cele lumești așa cum pescarii de pe Marea Galileei au lăsat totul și L-au urmat pe Hristos. Și noi să ne lepădăm de grijile cele cotidiene și să-L urmăm pe El, conștienți fiind că Iisus este sensul vieții noastre și fără El nu putem face nimic”, a afirmat Părintele Episcop la final.

Prima bisericǎ din Scăiuș în întregime din lemn a fost ridicată în anul 1726 şi a rǎmas în memoria oamenilor prin locul unde a fost construitǎ. Este amintitǎ o a doua bisericǎ din lemn construitǎ în  1810 şi demolatǎ în 1940, ce a fost amplasatǎ pe locul actual al cǎminului cultural. Din aceastǎ bisericǎ se pǎstreazǎ cele douǎ clopote fǎcute la Reşiṭa. Actuala bisericǎ cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost ziditǎ între anii 1942-1947. Pictura bisericii a fost realizatǎ în 1962 de către pictorul Constantin Savin. Sfântul locaș a fost târnosit în 12 octombrie 2008 de către Preasfințitul Părinte Lucian.