Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului și-a deschis porțile

12 September 2023 Off By Pavel Canea
Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului și-a deschis porțile

Odată cu începerea noului an școlar și Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului și-a deschis porțile pentru a-i primi din nou pe copiii ce vin aici pentru a beneficia de serviciile oferite de această instituție administrată de Eparhia Banatului Montan. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, festivitatea de deschidere a fost marcată marți, 12 septembrie, prin săvârșirea unei slujbe de mulțumire şi de binecuvântare, oficiată de un sobor de preoți în curtea acestui Centru. 

Cu emoție, dar și cu bucurie, copiii și ostenitorii Centrului s-au rugat împreună la începerea noului an școlar, după care au avut parte de un moment de divertisment oferit de către conducerea instituției.

„Centrul de educație și îngrijire al Episcopiei Caransebeșului este cel mai mare așezământ social din Episcopia noastră, care are în grijă aproximativ 200 de copilași. Oferim în acest centru servicii de masă, servicii de igienă, sprijin în efectuarea temelor, transportul de la școală la Centru și de la Centru acasă și multe altele. Noi încercăm să venim în sprijinul familiilor defavorizate cu mai mulți copii și cu lipsuri materiale. Înainte de toate acestea pe care le-am enumerat avem grijă, fiind un așezământ al Bisericii, să creștem copiii aceștia într-un mod frumos alături de Hristos, ținându-i și crescându-i în Biserică”, a afirmat părintele Gabriel Gozman, consilier social al Episcopiei Caransebeșului.

Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului are în componenţa sa două grupe de antepreșcolari 0-3 ani și opt grupe de copii din ciclul primar. Prin serviciile oferite aici este asiguratӑ asistenţa socială, religioasă şi medicală pentru cei peste 200 de copii de beneficiari, ce sunt educați, supravegheați și îngrijiți de cei aproximativ 33 de ostenitori, care asigură servicii de calitate în ceea ce privește aceste atribuții pe care le au.

Sustenabilitatea financiară este asigurată de către Episcopia Caransebeşului.  Programul se desfășoară după o structură bine stabilită, copiii sunt transportaţi de la şcoli spre Centru, unde servesc o masă caldă, apoi desfăşoară diferite activităţi, respectând programa şcolară. Activităţile realizate cu beneficiarii sunt multiple şi diversificate: teme pentru acasă, rugăciuni, concursuri, jocuri, excursii tematice, proiecţii de filme și emisiuni specifice vârstei copiilor. În incinta acestei instituții este amenajată și o capelă unde periodic sunt săvârșite rugăciuni pentru ca Dumnezeu să le dăruiască copiilor sănătate sufletească, trupească, dar și ajutor pentru ca aceștia să poată asimila cât mai multe informații pentru dezvoltarea lor sănătoasă.