Părintele pensionar Ioan Gaiță, fiu al satului Verendin, a trecut la cele veșnice

11 September 2023 Off By Pavel Canea
Părintele pensionar Ioan Gaiță, fiu al satului Verendin, a trecut la cele veșnice

Părintele Ioan Gaiță s-a născut la 21 ianuarie 1948, în localitatea Verendin din județul Caraș-Severin, fiind fiul lui lon și Elisaveta Gaiță. A parcurs șapte clase în satul natal, iar după terminarea acestora, în anul 1962, și-a îndreaptat pașii spre Școala profesională de ucenici de pe lângă Combinatul Siderurgic din Reșița, pe care a terminat-o în anul 1965, angajându-se ca tânar muncitor pe platforma reșițeană, la Oțelăria „Simens Martin”, în calitate de electrician întreținere. În paralel cu munca, loan Gaiță a urmat liceul seral, iar în anul 1968, fiind în clasa a XII-a, a fost încorporat pentru satisfacerea stagiului militar. După aceea, s-a întors în câmpul muncii, terminând clasa a XII-a. A urmat apoi cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu, iar după trei ani a fost numit preot paroh în satul natal. În acest timp, părintele a urmat și anul IV al prestigioasei universități din Sibiu.

În timpul păstoririi sale, biserica din Verendin cunoaște înnoiri constante, câștigând astfel stima și respectul concetățenilor. S-au efectuat lucrări la exteriorul bisericii, s-au împrejmuit cele două cimitire din localitate, a fost schimbat acoperișul bisericii cu tablă de aluminiu, s-a introdus încălzirea centrală, s-a intervenit la pictura bisericească, precum și multe alte lucrări de reabilitare și întreținere.

După o muncă rodnică, atât gospodărească cât și pastorală, părintele Ioan se pensionează, în anul 2013. Pentru activitatea sa în slujirea lăcașului de cult din Verendin, părintele pensionar a fost distins cu „brâu roșu”, în anul 2008, cu ocazia sfințirii bisericii, iar în anul 2013 a fost hirotesit iconom-stavrofor.

Părintele Ioan Gaiță a trecut în veșnicie duminică, 10 septembrie 2023, după o grea suferință, la vârsta de 75 de ani.

Dumnezeu să-i primească sufletul în Împărăția Sa!