Proiectul educațional de tabere de vară, al Episcopiei Caransebeșului, a ajuns la final 

10 September 2023 Off By Herea Darius
Proiectul educațional de tabere de vară, al Episcopiei Caransebeșului, a ajuns la final 

În perioada 5-9 septembrie, în Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat ultima tabără de vară, organizată prin proiectul educațional al eparhiei – „Împreună pentru copiii noștri”. Astfel, cea de-a treisprezecea tabără a fost găzduită în municipiul Caransebeș, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, aflându-se la prima ediție de desfășurare a sa.

Tabăra din Inima Familiei Caransebeș a reunit un număr de 83 copii și tineri proveniți de la toate parohiile din oraș, care și-au dat mâna, timp de 5 zile, lucrând împreună în scopul bunului mers al taberei ce a fost dăruită copiilor și tinerilor proveniți din cetatea scaun a eparhiei.

Atelierele care au alcătuit programul ultimei tabere din acest an au fost cele obișnuite pentru programele „Tabăra din Inima Satului” și „Tabăra din Inima Familiei”, respectiv: ateliere de educație pentru viață și dezvoltare personală, ateliere de comunicare și lucru în echipă, formare duhovnicească, dar și ateliere de creații artistice și jocuri și seri tematice. Nu a lipsit nici atelierul dedicat părinților copiilor beneficiari ai taberei, organizat sub forma binecunoscutului program „Școala Familiei”. Toate aceste activități au fost susținute de un număr de 35 tineri liceeni și studenți, sosiți din mai multe zone ale județului Caraș-Severin – voluntari și formatori special pregătiți în scopul susținerii atelierelor specifice programelor TDIS și TDIF, folosind metode de educație non-formală.

Programul taberei de la Caransebeș a inclus, totodată, o serie de activități special gândite de către organizatorii locali și partenerii acestui proiect. În acest sens, tabăra s-a evidențiat prin oportunitatea care a fost pusă la dispoziția copiilor și tinerilor de a vizita Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, precum și unele cabinete medicale – cardiologie, ginecologie, medicină internă și UPU – unde participanții au putut interacționa cu cadrele medicale și au observat felul în care aceștia își desfășoară activitatea. În același timp, beneficiarii au vizitat și Aeroportul din Caransebeș, unde se află elicopterele SMURD. O deschidere la fel de mare spre copii și tineri au arătat-o și de această dată structurile MAI, vechi colaboratori ai proiectului „Împreună pentru copiii noștri”. Astfel, mai multe activități interactive au fost organizate pentru cei peste 80 de copii și tineri ai taberei, la care au luat parte: Poliția Municipiului Caransebeș – Biroul Rutier, Biroul Criminalistic și Biroul de Ordine Publică, Serviciul Rutier, Serviciul Criminalistic și Serviciul Cabinet al IPJ Caraș-Severin; ISU „Semenic” – Detașamentul de Pompieri Caransebeș; Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin.

O altă activitate aparte, pentru tabăra de la Caransebeș, a fost reprezentată de participarea copiilor și a tinerilor la concertul de muzică clasică, “Ave Maria”, organizat de către Episcopia Caransebeșului cu prilejul Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului. Cei mai mari dintre participanți au avut, astfel, ocazia să fie prezenți la un spectacol de calitate, iar mulți dintre ei să vadă pentru prima dată ce înseamnă punerea în scenă a unui concert de muzică clasică.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale taberei a fost reprezentat de festivitatea de încheiere a taberei, la care a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Precedată de oficierea slujbei Vecerniei, la care au participat toți copiii și tinerii beneficiari, preoți din fiecare parohie implicată în acest eveniment, organizatorii și partenerii acestei tabere, festivitatea de încheiere a fost un moment de bilanț atât al taberei de la Caransebeș, cât și al întregului program de tabere, desfășurat în perioada iunie-septembrie 2023.

În cadrul festivității de încheiere, ierarhul a oferit distincția ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, , domnului Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș, pentru contribuția importantă și pentru sprijinul pe care l-a oferit atât în organizarea Taberei din Inima Familiei Caransebeș, cât și în organizarea și implementarea mai multor activități și evenimente cu caracter cultural și social, desfășurate de către Episcopia Caransebeșului, de-a lungul timpului. La finalul festivității de încheiere, Preasfințitul Părinte Lucian a oferit premii constând în diplome și daruri tuturor celor prezenți – copii și tineri participanți, dar și parteneri și colaboratori ai acestei tabere.

Tabăra din Inima Familiei Caransebeș încheie seria celor 13 tabere educaționale de vară, organizate prin Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în vara acestui an, cu binecuvântarea și implicarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Organizate în perioada 22 iunie – 9 septembrie 2023, cea de-a cincea ediție a proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, cu programele „Tabăra din Inima Satului” și „Tabăra din Inima Familiei” au însemnat, în cifre: organizarea a 13 tabere (3 urbane și 10 rurale), în 65 de zile de vacanță, la care au participat peste 600 de copii și tineri provenind din 33 de localități, precum și un număr de 130 de tineri voluntari formați, de pe tot cuprinsul județului Caraș-Severin. În continuare, până la finalul acestui an, prin proiectul educațional „Împreună pentru copiii noștri” urmează să fie organizate: Festivalul de tradiții populare „De prin zestrea Banatului”, Caravana TDIS, precum și Gala voluntarilor TDIS, la finalul acestui an.