Înfrățire a tinerilor din Episcopia Caransebeșului și Episcopia Daciei Felix prin primul schimb de tineri Erasmus+ organizat de ATOR Banatul de Munte – YOU(th) for Youth!

28 October 2023 Off By Herea Darius
Înfrățire a tinerilor din Episcopia Caransebeșului și Episcopia Daciei Felix prin primul schimb de tineri Erasmus+ organizat de ATOR Banatul de Munte – YOU(th) for Youth!

În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, la Pensiunea „La Pădure” Brebu, se va desfășura proiectul „You(th) for Youth”, primul schimb de tineri Erasmus+ pe care Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR Banatul de Munte) îl organizează.

Proiectul a fost inițiat ca urmare a dorinței de întărire a relațiilor dintre organizațiile de tineri ortodocși din Episcopia Caransebeșului și din Episcopia Daciei Felix și își propune organizarea unui schimb de experiență între două organizații de tineret partenere – ATOR Banatul de Munte (România) și Centrul Artei Populare, Nicolinț (Serbia). Atât ATOR Banatul de Munte, cât și Centrul Artei Populare sunt cunoscute pentru activitățile culturale și de voluntariat cu tineri pe care le organizează în comunitățile de la nivelul zonelor în care activează – județul Caraș-Severin, respectiv Regiunea Autonomă Vojvodina din Serbia.  În context specific, scopul proiectului este de a îmbogăți cunoștințele a câte 20 de membri din fiecare organizație cu privire la metode de atragere a unui număr mai mare de tineri în centrele de tineret ale Bisericii, precum și de diversificare a paletei de oportunități oferite tinerilor din mediul rural.

La evenimentele și activitățile incluse în programul proiectului vor participa 20 de tineri din România și 20 de tineri din comunitățile românești din Banatul sârbesc. Activitățile desfășurate pe parcursul celor 8 zile de proiect vor consta în ateliere, prezentări, sesiuni informative și vizite de lucru la centrele de tineret din Reșița – Centrul de Tineret „Sf. Ilie” Reșița-Montană și Centrul de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom. Toate activitățile vor fi susținute prin utilizarea de metode de educație non-formală și mare parte dintre acestea vor fi facilitate de către echipe de tineri formate din participanții la acest proiect. Pe lângă aceștia, vor mai livra activități în cadrul proiectului și alți formatori și invitați cu experiență relevantă pentru subiectele discutate.

Printre subiectele dezbătute și aprofundate în cadrul schimbului de tineri se regăsesc tematici precum: Implicarea și participarea civică a tinerilor, De ce sunt voluntar?, Implicarea comunității extinse în activitățile unui centru de tineret, Diversificarea și sustenabilizarea activităților cu tinerii din comunitățile rurale, Metode digitale de lucru cu tinerii, dar și Comunicare și promovare pentru activitățile centrelor de tineret. Toate concluziile proiectului, precum și modelele de bune practici identificate și împărtășite în cadrul schimbului vor fi sumarizate într-un document final – e-Broșura cu activități și resurse de lucru cu tinerii din mediul rural. Aceasta va fi făcută publică de organizatori, după finalizarea schimbului de tineri și va fi transpusă în practică de cele două organizații care au inițiat acest proiect, precum și de alte organizații partenere de tineri ortodocși. Toți participanții vor primi, în urma proiectului, Certificate Youthpass – instrumente europene de recunoaștere a abilităților dobândite de tineri – care să ateste experiența acumulată în cadrul proiectului.

Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, precum și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, și face parte din programul de activități cu tinerii desfășurate de ATOR Banatul de Munte în parteneriat cu Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Pentru mai multe informații direct de la fața locului, așteptăm toti reprezentanții mass-media doritori la evenimentul public de deschidere a proiectului, care va avea loc miercuri, 1 noiembrie 2023, de la ora 10:00, la Pensiunea „La Pădure” de la Brebu. Vă rugăm să ne confirmați participarea prin mesaj/telefon la 0784 983 382 (George Lăpădat, responsabil de proiect).