Întrunirea pe luna octombrie a preoților Cercului pastoral-misionar Caransebeș

24 October 2023 Off By Herea Darius
Întrunirea pe luna octombrie a preoților Cercului pastoral-misionar Caransebeș

Luni, 23 octombrie, preoții arondați Cercului pastoral-misionar Caransebeș s-au reunit în biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Arhidiacon Ștefan” a parohiei Păltiniș. Întâlnirea a debutat prin cântarea „Acatistului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izorâtorul de Mir”, soborul slujitor fiind format din: pr. Petru Damian (Parohia Păltiniș), pr. Ioan Goloșie (Parohia Ohaba Mâtnic) și pr. Petru Danci (Parohia Zorile).       

Sfințiții mijlocitori l-au rugat pe Sfântul Dimitrie să dăruiască din izvorul său, cel îmbogățit și adăpat din Izvorul cel pururea curgător și veșnic, mare milă –  lor și membrilor comunităților parohiale pe care le păstoresc. Viețile sfinților, ce se fac bună pildă și modele de urmat, rămân mereu actuale, oferind răspunsuri adecvate problemelor generale (generate și întreținute de patimi), mereu prezente în istoria omenirii. Sfântul rămâne un model mereu actual, nu doar al urmării lui Hristos, ci mai ales al trăirii în –  și unirii cu  – Hristos. În/prin sfinți Dumnezeu „se poate vedea, pipăi, mirosi, săruta” în/prin moaștele lor.

După apolis, părintele Ioan Goloșie a citit referatul cu tema: „Respectul și îngrijirea persoanelor vârstnice – datorie creștină”. După o scurtă privire asupra abordării, pluri/ interdisciplinare, vârstei a treia, se prezintă atitudinea, în timp, de la societățile antice continund cu cele iudaice și creștine până la cele moderne, a comunităților și societăților, față de membrii aparținători ai acestei categorii de vârstă. Se subliniază motivele pentru care aceștia sunt demni de toată considerația și respectul, ocrotirea și iubirea, celor din categoriile mai tinere, fiind în general considerați ca păstrători și transmițători ai tradițiilor și depozitari ai înțelepciunii. Pentru actualitate, se amintesc metodele pastorale cele mai adecvate pentru realizarea articulată a obiectivelor, enunțate de tema dezbătută.

Spre încheierea întâlnirii, pr. Livius – Ioan Bojin (coordonatorul Cercului pastoral-misionar Caransebeș) readuce în atenție calendarul următoarelor întâlniri, transmițând, totodată, varii aspecte organizatorice și administrative. (Pr. Cristian Mokesch)