Ziua Armatei Române sărbătorită la Caransebeș

25 October 2023 Off By Pavel Canea
Ziua Armatei Române sărbătorită la Caransebeș

În Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș au debutat evenimentele cu prilejul Zilei Armatei Române. Astfel, miercuri, 25 octombrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian a fost săvârșită în sfântul locaș o slujbă de pomenire pentru toți ostașii națiunii române, căzuți în toate timpurile pe câmpurile de luptă.

S-au rugat împreună, preoți, oficialități civile și militare, elevi seminariști și credincioși din Caransebeș, pentru eroii ce și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea poporului român, dar și pentru binecuvântarea Armatei Române.

„Ne-am bucurat foarte mult să putem săvârși slujba în Catedrală, pentru că Biserica într-un fel sau altul se simte responsabilă pentru oamenii care mor, pentru cei care se jertfesc și pentru cei care sunt victime. Responsabilă așa cum și Iisus Hristos se simte responsabil pentru neputințele noastre ale tuturor, așa cum o mamă se simte responsabilă pentru neputințele copilului ei”, a afirmat părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului..

„Biserica din totdeauna spune că dacă am avea mai multă virtute probabil că am avea un alt tip de eroism, eroismul de a nu începe războaie. Actualizarea eroismului pentru noi astăzi, într-un context foarte complicat care ne antagonizează, ar trebui să ne spună să avem suficient eroism de a renunța la orgoliile personale, indiferent cum suntem, dar mai ales dacă suntem creștini și vedem că sunt războaie în țări creștine, să renunțăm la ceea ce ni se pare că suntem noi pentru ca oamenii să nu moară și să nu avem eroi răniți, ci să avem eroi care își rănesc propriul lor orgoliu ca oamenii să nu moară și să mai aibă șanse”, a mai spus părintele consilier.

După sfânta slujbă, au fost depuse coroane la statuia generalului Dragalina, după care în sala de spectacole a Cercului Militar a avut loc lansarea albumului de fotografie: „Corespondent de război”, al jurnalistului Mario Balint.

Cu acest prilej a fost prezentat și un program artistic de cântece patriotice, precum și un program folcloric în interpretarea formației „Virtuozii Semenicului”, interpretă fiind Ramona Vița.