Lansare de carte la Muzeul Banatului Montan din Reșița

4 October 2023 Off By Pavel Canea
Lansare de carte la Muzeul Banatului Montan din Reșița

La Muzeul Banatului Montan din Reșița a avut loc lansarea volumului „In honorem Prot. Conf. Univ. Dr. Vasile Petrica”. Evenimentul s-a desfășurat marți, 3 octombrie, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a mai multor oameni de cultură.

Despre lucrare au vorbit părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, doamna dr. Ada D. Cruceanu și Gheorghe Jurma, dar și alți oameni de cultură prezenți la eveniment. Volumul a fost tipărit în anul 2023 la Editura TIM, editor fiind Gheorghe Jurma.

Cu prilejul lansării acestui volum, Corul „Mihail Gașpar” al Protopopiatului Ortodox Român Reșița a susținut un recital de cântări bisericești, ținând cont și de faptul că în acest an părintele protopop este la frumoasa vârstă de 83 ani.

În semn de apreciere Preasfințitul Părinte Lucian i-a oferit părintelui Vasile Petrica o diplomă de excelență însoțită de o cruce pectorală, precum și o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare.

„În acest an 2023 îi omagiem și îi păstorim așa cum ne cere Mântuitorul Hristos pe toți cei care au ajuns la vârsta senectuții. Astăzi, l-am cinstit în mod deosebit, îndată după Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, 1 octombrie, pe părintele și fratele nostru, părintele profesor și protopop Vasile Petrica. Aici, la Muzeul Banatului Montan, a fost o atmosferă plăcută, deosebită și cred că părintele protopop ne-a prilejuit momente de înălțare duhovnicească. L-am văzut chiar și acum la 83 de ani foarte lucid, coerent și determinat să continue cercetarea științifică, dar și slujirea Bisericii lui Hristos”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

„Îi mulțumim părintelui, doamnei preotese Cecilia Petrica și tuturor celor care au contribuit la editarea și tipărirea acestui volum deosebit. Îi dorim părintelui Vasile mulți ani cu sănătate și pe lângă cele 14 cărți să mai cerceteze, să mai studieze și să scoată la lumina tiparului alte volume spre îmbogățirea noastră și bineînțeles spre bucuria Episcopiei Caransebeșului și a Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus Părintele Episcop.

Cunoscut ca istoric cultural-literar, eseist și teolog, protopopul dr. Vasile Petrica este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este autorul mai multor volume care au ca subiect personalități importante din istoria Banatului, precum Corneliu Diaconovici (2009), Traian Lalescu (2010), Moise Ienciu (2003), Ion Sârbu (2003) dar și istoricul primelor instituții universitare de pe teritoriul Banatului (Institutul Teologic diecezan ortodox român din Caransebeș și academia care i-a urmat). A colaborat cu studii de referință la numeroase reviste de specialitate, locale și naționale.

Manifestarea cultural-spirituală a fost organizată de Episcopia Caransebeșului, Protopopiatul Ortodox Român, Reșița și Muzeul Banatului Montan Reșița.