Activitatea catehetică din Episcopia Caransebeșului – în dezbatere la Reșița

3 October 2023 Off By Herea Darius
Activitatea catehetică din Episcopia Caransebeșului – în dezbatere la Reșița

Responsabilii centrelor catehetice și de tineret din Episcopia Caransebeșului s-au reunit luni, 2 octombrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, la sediul ATOR Banatul de Munte din Municipiul Reșița, într-o ședință de lucru care a avut în prim-plan organizarea activității catehetice la nivel eparhial.

Întâlnirea de lucru, moderată de părintele inspector Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al eparhiei, a reunit coordonatorii celor 15 centre catehetice și de tineret din eparhie și a constituit, totodată, un moment de bilanț dar și de perspectivă în ceea ce privește activitățile desfășurate în aceste centre. În debutul întâlnirii, părintele inspector a prezentat, pe scurt, noutățile în ceea ce privește Biroul de catehizare a tineretului, pe baza concluziilor desprinse în urma participării la Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat la Caraiman, în perioada 25-27 septembrie.

„Ne propunem să punem accentul mai mult pe activitatea catehetică propriu-zisă, construirea unei agende catehetice la nivel eparhial, precum și punerea la dispoziția cateheților noștri a unor resurse catehetice moderne, adaptate așteptărilor copiilor și tinerilor din zilele noastre. Avem în vedere atât Ghidul național catehetic, aflat în lucru la nivel de Patriarhie, dar și alcătuirea unor cateheze tematice, la nivel eparhial, care să fie puse la îndemâna preoților noștri”, a precizat părintele Ciucur.

În continuarea, coordonatorii centrelor catehetice și de tineret au prezentat principalele activități desfășurate în acest an, au conturat agenda cu activitățile viitoare și au împărtășit celor prezenți dificultățile și provocările cu care se confruntă în activitatea catehetică și misionară pe care o desfășoară. S-au purtat, de asemenea, discuții pe marginea identificării unor modalități de recompensă și motivare a preoților care desfășoară constant activități catehetice, precum și pe marginea posibilităților de finanțare a activităților cu tinerii. Legat de acest din urmă aspect, Anita Radics, președinte al ATOR Banatul de Munte și responsabilă cu activitățile Centrului de Tineret „Sfântul Proroc Ilie” din Reșița, a prezentat participanților aspecte legate de cererile de finanțare care pot fi depuse pe diverse linii de finanțare oferite de programele Erasmus sau prin Corpul European de Solidaritate. În urma acestor discuții, s-a stabilit organizarea unei întâlniri la care să participe responsabilii și tinerii voluntari din centrele de tineret, în cadrul căreia să se ofere consultanță și mentorat în scrierea de cereri de finanțare pentru activități cu tinerii și de voluntariat, din fonduri europene.

La finalul întâlnirii, au fost redefinite structurile informale care reunesc activitățile cu copiii și tinerii din parohii, respectiv: centrul de tineret, centrul catehetic și centrul catehetic zonal, iar cei prezenți au avut posibilitatea să aleagă identitatea sub care vor continua activitățile și în care se vor regăsi în viitorul șematism al Departamentului de Tineret al eparhiei pentru anul 2024. În urma acestei întâlniri, în eparhia noastră funcționează, în total, 15 centre din care 10 sunt centre de tineret și 5 sunt centre catehetice.

În perioada următoare, pe baza discuțiilor din cadrul acestei ședințe de lucru, dar și în urma participării la congresul de la Caraiman, vor fi înaintate forurilor decizionale mai multe propuneri în scopul eficientizării activității catehetice la nivelul Episcopiei Caransebeșului.